Effectief vergaderen

 

Eindeloos vergaderen, geen besluiten nemen, dominante collega’s, geen structuur, agendapunten “erdoorheen jagen” : veelgehoorde problemen bij groepen die regelmatig met elkaar vergaderen. Deze workshop biedt u tips om efficiënt vergaderen voor eens en altijd door te voeren in uw team, of in een ander samenwerkingsverband.

De trainer kan ook aansluiten bij een werkelijke vergadering van een bestuur waarbij de trainer “on the job” persoonlijke feedback geeft.

Leerdoel
  • Voorbereiding en structuur van de vergadering
  • Bewustworden van de verschillende vergadertypen
  • Taakleider en Procesbegeleider
  • Besluiten nemen en/of informatie deling
  • Boven- en onderstroom
  • Structuur & technieken voor effectief vergaderen
Inhoud workshop

Deze cursus zet uw rol als vergaderaar weer op scherp. U krijgt feedback op je eigen vergadergewoontes en oefent met vergadertechnieken. U  gebruikt de groep om de vaardigheden op het gebied van besluiten nemen, overtuigend argumenteren, structureren, inspireren en informeren aan te scherpen. Efficiënt vergaderen is makkelijk te leren.

Vergaderingen simuleren wordt afgewisseld met eigen casuistiek. Na afloop beschikt u over concrete handvatten om vergaderingen soepel en snel te laten verlopen.

Praktische informatie

KostenLeden € 225,- / Niet-leden € 450,-
Contact

Voor meer informatie kunt u per e-mail contact opnemen met de LHV Academie of bel 085-0480018.

Programma

Na een korte check in gaat u aan de slag met effectief vergaderen. We simuleren een vergadering waarin voorbereiding, structuur, rolverdeling en effectieve communicatie aan bod komen. We staan stil bij de functie van het overleg: informatie verstrekken en/of besluiten nemen. Hoe neemt men  besluiten op een democratische manier? Hoe houdt men de juiste energie vast? Wie vervult welke rol in een vergadering? Wat betekent boven – en onderstroom in een vergadering? Gedurende de middag oefenen de deelnemers in een drietal simulaties vergadertechnieken en krijgen zij antwoorden op hun eigen vragen. 

Trainer(s)

Rick Willemsen is senior trainer, leiderschapcoach en MT-begeleider.  In zijn trainingen focust hij zich op leiderschapsdilemma’s en faciliteert hij teams die met veranderende omgevingen te maken hebben. Hij schreef boeken over authentiek leiderschap en een boek over de kunst van het “pitchen”.

Bijzonderheden

Deze cursus is onderdeel van het vaste programma en kan daarnaast op aanvraag op een door u gewenste locatie worden gegeven. U bepaalt zelf de samenstelling van de groep bestaande uit minimaal 6 en maximaal 12 personen. In overleg met de LHV Academie kan een datum worden vastgesteld.

Algemene voorwaarden LHV Academie 

Op alle nascholingen van de LHV Academie zijn de Algemene voorwaarden LHV Academie van toepassing.