Waarnemersdag Den Haag 2020

 

Op dinsdag 6 oktober 2020 vindt er speciaal voor waarnemers en huisartsen in dienstverband een Waarnemersdag plaats. Laat u bijpraten door onze interessante sprekers! Ontvangst en inschrijving starten om 8.30 uur en het inhoudelijke programma loopt van 9.00 - 17.00 uur. Uiteraard zullen de RIVM-richtlijnen in acht worden genomen (1,5 meter).

Inhoud workshop

Euthanasie bij complexe casuïstiek
Dominique Rijnja, trainer en consulent euthanasie, Expertisecentrum Euthanasie den Haag

In 2019 zijn er ruim 6000 meldingen van euthanasie geweest, waarbij het merendeel heeft plaatsgevonden bij patiënten met kanker. Hierbij is het goed inzichtelijk wanneer er aan de zorgvuldigheidseisen wordt voldaan. Lastiger wordt het bij problematiek als dementie of psychiatrische aandoeningen. Ook hierbij behoort euthanasie tot mogelijkheden, maar waar dan op te letten?

Nieuwe Diabetesmedicatie
-Spreker volgt -

Tot voor kort werden diabetes mellitus type 2 patiënten in de eerste lijn vooral behandeld met metformine en gliclazide. De volgende stap in het behandelplan betrof insuline. Nu zijn er nieuwe middelen beschikbaar om patiënten mee te behandelen. Het gaat hierbij op de DPP4 remmers en GLP-1 receptorantagonisten. Maar wanneer deze in te zetten?

Nierfunctiestoornissen
Martijn van den Hoogen, internist-nefroloog, Erasmus MC Rotterdam

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Routinelab, en ineens zie je achteruitgang van de nieren. Oh nee, wat moeten we hier nu mee? Is het erg genoeg om de (tele) nefroloog te raadplegen? Dat lijkt soms wat overdreven bij de oudere populatie. Maar ook juist bij de jongere generatie kan er soms een onverklaarde nierfunctiestoornis ontstaan. Hoe gaan we hier mee om? Wat kan er allemaal onder liggen? Hoe zat het ook alweer met de medicatie die op de nier werkt?
We worden van intake tot uitscheiding meegenomen in de nieren, wat er invloed op heeft en vooral hoe we dit kunnen analyseren en aanpakken.

Antistolling
Kees-Jan Royaards, interventiecardioloog, Maasstadziekenhuis en Spijkenisse Medisch Centrum

Antistolling bestaat in alle vormen en maten. Maar waarom geven we nu juist  clopidogrel na een CVA? En waarom is Ascal/Dipyridamol een gelijkwaardig alternatief? En waarom mag je een jaar na een infarct de P2Y12-remmers weer stoppen? We zijn allemaal bekend met de richtlijnen, maar juist als de patiënten buiten de richtlijnen vallen bij comorbiditeit of bijwerkingen is het moeilijk om een onderbouwde keuze te maken voor het wijzigen van de medicatie.
Deze workshop geeft een diepte-inzicht in het hoe en waarom van anticoagulantica en geeft je handvaten om hiermee om te gaan.

Praktische informatie

DoelgroepAios
Hid(ha)
Praktijkhouder
Waarnemer
Accreditatie6 punten
KostenLeden € 185,- / Aios € 115,- / Niet-leden € 395,-
Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de LHV Academie of bel 085 - 0480059.

Programma

Programma
09:00 – 09:30 uur Ontvangst en inschrijving
09:30 – 11:00 uur Workshop  euthanasie bij complexe casuïstiek Dominique Rijnja, trainer en consulent euthanasie
11:00 – 11:15 uur Pauze
11:15 – 12:45 uur Workshop nieuwe Diabetesmedicatie – Spreker volgt –
12:45 – 13:30 uur Lunch
13:30 – 15:00 uur Workshop nierfunctiestoornissen Martijn van den Hoogen, internist-nefroloog
15:00 – 15:15 uur Pauze
15:15 – 16:45 uur Workshop antistolling Kees-Jan Royaards, interventiecardioloog

Bijzonderheden

De volgende Waarnemersdag staat nog gepland:

  • Donderdag 26 november 2020 in Nijmegen

Algemene voorwaarden LHV Academie
Op alle nascholingen van de LHV Academie zijn de Algemene voorwaarden LHV Academie van toepassing.