Spring naar content

ANW-plannen tijdig bij zorgverzekeraars

De plannen voor de implementatie van het actieplan ANW zijn op tijd, voor 17 februari, aangeleverd bij de zorgverzekeraars. Daarmee is een belangrijke stap gezet voor de start op 1 april: het uitbetalen van de hogere en gedifferentieerde tarieven en het voor juli starten met anders werken in de ANW. 

Het is de HDS-en en de aangesloten huisartsen gelukt om de plannen tijdig in te leveren bij de verzekeraars. Daarmee is de uitvoering van het actieplan en het uitbetalen van de hogere en gedifferentieerde tarieven weer een stap dichterbij. De zorgverzekeraars en de HDS gaan nu over de ingeleverde plannen in gesprek. Hoe dichter de plannen liggen bij het concept implementatieplan en de leidraad des te groter de kans dat het plan snel door kan naar de NZA.  

Stappen tot 1 april 

Stap 1

  1. Voor 17 februari leveren de posten de implementatie plannen in bij de preferente zorgverzekeraar
  1. De verzekeraar checkt met de post of alle punten uit de leidraad zijn verwerkt. 
  1. Vervolgens wordt het implementatieplan doorgestuurd naar de NZA voor het vaststellen van het tarief dat de huisartsenpost in rekening mag brengen bij de patienten. 

Stap 2

Een substantieel deel van de nu ingeleverde plannen moet goedgekeurd worden om door te kunnen. Met voldoende HDS-en die door kunnen voorkomen we dat er te veel verschillen, bijvoorbeeld qua tarieven ontstaan. We verwachten daar op korte termijn samen met de verzekeraars duidelijkheid over te hebben. Als tussenstap kan een HDS, met een plan dat nog nader uitgewerkt moet worden, mogelijk al wel meedoen. Voorwaarde is wel dat de uitwerking in 2023 opgeleverd en uitgevoerd gaat worden.

Wat kan de huisarts doen? 

Huisartsen moeten tijdig een aansluitovereenkomst met de huisartsenpost tekenen, dat geeft de noodzakelijke duidelijkheid. Deze overeenkomst, die de huisarts  ontvangt van de HAP is onderdeel van het plan en de onderbouwing van de daadwerkelijk aansluiting van de huisartsen in de regio. Voor deze aansluitovereenkomsten met (niet)gevestigde huisartsen zijn modelovereenkomsten die  ook op de website staan. Voor de Hidha is onlangs het advies gegeven te wachten met het sluiten van een overeenkomst in afwachting van de nieuwe CAO.  

Vragen?

Hiervoor kun je bij de LHV terecht bij Patricia Brands, te bereiken op p.brands@lhv.nl.  

Lees meer

Alles over ANW vind je in ons thema.

Nieuws

Via de WaarneemApp kun je vanaf nu direct waarneemcontracten opstellen. Jouw waarneemcontract maken gaat daardoor een stuk sneller. Nadat je

De nieuwste editie van De Dokter valt vanaf volgende week bij LHV-leden op de mat. Adrienne van Loon, huisarts in

Besteed in de geneeskundeopleiding meer aandacht aan het werken in de eerste lijn en de sociale geneeskunde, maak het vak