Spring naar content

Beoordeling vergunningverlening aangepast

Bij de beoordeling of een vergunningverlening aan een apotheekhoudende huisarts in het belang is van de geneesmiddelenvoorziening dient het ministerie van VWS (Farmatec) niet alleen te kijken naar de dichtstbijzijnde openbare apotheek, maar naar alle openbare apotheken in het betrokken gebied. Voor het bepalen van het afstandscriterium (zie apart kader) mag het ministerie wel van de dichtstbijzijnde apotheek uitgaan. Dat is in het kort de inhoud van de uitspraak die op 28 december 2021 door de Rechtbank Overijssel werd gepubliceerd.

Een openbare apotheker had bezwaar gemaakt tegen de verstrekte vergunning aan een apotheekhoudende huisarts omdat hij vond dat zijn zienswijze ten onrechte niet in de beoordeling was meegenomen. De rechtbank heeft het bezwaar gegrond verklaard.

Wat betekent dit voor het aanvragen van een vergunning?

Belangrijk is dat apotheekhoudende huisartsen bij het doen van vergunningsaanvragen (hoofd- of associatievergunning) als gevolg van deze uitspraak er niet meer vanuit kunnen gaan dat alleen naar de dichtstbijzijnde gevestigde openbare apotheek wordt gekeken, maar naar alle openbare apothekers die in het ‘grijze gebied’ (tussen 3,5 en 4,5 km) gevestigd zijn.

Situatieschets

De betrokken apotheekhoudende huisarts had in de vergunningsaanvraag een gebied ingetekend waardoor de afstand tussen de dichtstbijzijnde openbare apotheek op 3,9 km van de eerste potentiële patiënt in het gebied lag. Omdat het openbaar vervoer als onvoldoende werd beoordeeld, is de vergunning door het ministerie verleend.

Een andere openbare apotheker uit de buurt heeft hier bezwaar tegen gemaakt. Hij zit op 4 km van de eerste potentiële patiënt van het gebied van deze huisarts af en het openbaar vervoer naar zijn apotheek kan men als voldoende beschouwen. Tevens heeft hij een bezorgdienst.

Het ministerie betrekt bij het beoordelen van aanvragen sinds twee eerdere zaken (Annen en Kessel) alleen nog maar de openbare apotheker die het meest dichtbij het aangevraagde gebied zijn apotheek heeft. Hiermee is de rechter het niet eens. Het ministerie is opgedragen om een nieuw besluit te nemen met betrekking tot de genoemde vergunning, daarbij het bezwaar van de gedane uitspraak in acht nemend.

Nieuws

Uit onderzoek is gebleken dat mannen die drie maanden voor de bevruchting valproaat gebruikten hogere kans hebben op kinderen met

De jaarlijkse uitvraag van de Kwaliteitsindicatoren Farmacie (KIF) vindt plaats van dinsdag 2 april tot en met dinsdag 21 mei

Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland was in 2023 groter dan ooit, zo meldde apothekersorganisatie KNMP onlangs. Uit hun onderzoek