Spring naar content

Hopelijk snel aan de slag met hervorming jeugdhulp

Na een lange onderhandeling hebben de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het ministerie van VWS deze week een principeakkoord gesloten over de financiële kaders voor de hervormingsagenda voor de jeugdhulp. Daardoor kunnen we nu eindelijk weer focussen op de inhoud en de broodnodige hervormingen in de jeugdhulp uitwerken. Dat moet leiden tot verbeteringen, die ook jij als huisarts gaat merken in de zorg voor kinderen.  

Door het financiële akkoord tussen VWS en gemeenten komt er hopelijk snel ruimte om verbeteringen door te voeren in de organisatie van de jeugdhulp. Op dit moment wachten te veel kinderen te lang op jeugdhulp. Als huisarts merk je dat wanneer je kinderen of jongeren wilt verwijzen.  

Als LHV zijn we betrokken bij deze Hervormingsagenda voor de jeugdhulp, als partner binnen de Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd (waarin ook de verschillende verenigingen van jeugdhulpprofessionals, psychologen en dergelijke actief zijn). Als huisartsen zijn we een belangrijke zorgverlener voor kinderen en belangrijke verwijzer naar jeugdhulp, dus het is van belang dat we ook betrokken zijn bij verbeteringen in de jeugdhulp.  

We hopen dat de Hervormingsagenda, zowel inhoudelijk als financieel, nog voor de zomer kan worden vastgesteld. Zodat de broodnodige hervormingen kunnen plaatsvinden en de toegang tot jeugdhulp echt gaat verbeteren.  

Huisartsenzorg en de hervormingsagenda

In de concept Hervormingsagenda staat een passage over de samenwerking tussen huisartsenzorg en jeugdhulp. Als LHV horen we van huisartsen dat inmiddels veel gemeenten aankloppen bij huisartsen(groepen) om samen te werken in de zorg voor de jeugd. Samenwerking is belangrijk, ook rond de jeugd. Zo is het goed om als huisartsen(groep) bij de gemeente aan te geven wat jullie nodig hebben in die samenwerking, zoals een vast contactpersoon en goede terugkoppeling door de lokale wijk-/jeugdteams aan de huisarts.  

Houd verschil huisartsenzorg en jeugdhulp scherp

Daarnaast is het van belang om duidelijk te maken aan de gemeente dat de huisartsen niet verantwoordelijk kunnen worden voor het leveren van jeugdhulp; dat is immers een ander vakgebied. Huisartsenzorg en jeugdhulp kunnen elkaar versterken, maar het is belangrijk daarin ook het onderscheid scherp te houden. Huisartsen en hun medewerkers leveren huisartsenzorg aan kinderen. Die wordt bekostigd vanuit de Zorgverzekeringswet. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de jeugdhulp, die wordt gefinancierd vanuit de Jeugdwet.  

Zet je je POH-GGZ in voor zorg aan jeugd, dan levert je POH-GGZ huisartsenzorg (zoals dat ook voor volwassenen geldt die door de POH-GGZ worden gezien). Dat is inhoudelijk gezien andere zorg dan jeugdhulp.  

Wil de gemeente binnen de huisartsenpraktijk een ondersteuner jeugd neerzetten die jeugdhulp aanbiedt, dan is dat geen huisartsenzorg. Je kunt wel overwegen hiervoor ruimte te bieden in je praktijk, zodat de jeugdhulp zo laagdrempeliger beschikbaar is voor je patiënten. Maar je kunt als huisarts niet inhoudelijk verantwoordelijk zijn voor deze jeugdhulp en de financiering hoort ook onder de gemeente te blijven vallen.  

Lees meer hierover in onze Keuzehulp extra ondersteuning jeugd of neem contact op als je hier vragen over hebt.  

Lees meer

Meer over wat je als huisarts zelf doet voor jeugd in de praktijk en wanneer je doorverwijst op onze themapagina.

Nieuws

Via de WaarneemApp kun je vanaf nu direct waarneemcontracten opstellen. Jouw waarneemcontract maken gaat daardoor een stuk sneller. Nadat je

De nieuwste editie van De Dokter valt vanaf volgende week bij LHV-leden op de mat. Adrienne van Loon, huisarts in

Besteed in de geneeskundeopleiding meer aandacht aan het werken in de eerste lijn en de sociale geneeskunde, maak het vak