Spring naar content

Langer mogelijk om OPEN-prestatie te declareren

Als uw praktijk uiterlijk eind 2022 voldoet aan alle voorwaarden vanuit het OPEN-programma en u heeft nog niet gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar, dan kunt u ook in 2023 uw declaratie daarvoor nog indienen. Voldoet u nu al, maar heeft u nog niet gedeclareerd? Doe dat dan zo snel mogelijk. Dat is de uitkomst van overleg tussen de LHV en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Al voldaan aan de voorwaarden? Declareer dan z.s.m.

In veel OPEN-regio’s voldoen de aangesloten huisartsenpraktijken al aan de 4 OPEN-voorwaarden Die voorwaarden zijn: u bent aangesloten bij een regionale coalitie; u heeft de scholing gevolgd; u heeft uw patiënten  geïnformeerd; uw HIS functioneert volgens de richtlijnen. Veel van deze praktijken hebben de declaraties daarvoor al ingediend. Maar nog niet alle praktijken hebben dat gedaan.

Voldoet u aan alle voorwaarden, maar heeft u nog niet gedeclareerd, dan adviseren wij u om uw declaratie zo spoedig mogelijk (dat wil zeggen: tegelijk met het volgende inschrijftarief op 1 januari 2023) in te dienen.

Binnenkort alles rond? Dan extra declaratietijd

Er zijn enkele regio’s waar de aangesloten huisartsenpraktijken op dit moment nog niet aan alle voorwaarden kunnen voldoen, doordat hun leverancier daar nog niet gereed voor is. We verwachten dat het deze praktijken wel gaat lukken om voor het einde van de looptijd van het OPEN-programma (31 december 2022) aan alle voorwaarden te voldoen. Daarom krijgen deze huisartsenpraktijken de gelegenheid om in 2023 nog hun OPEN-declaraties over de periode 2022 in te dienen.  

Is dit bij u het geval? Let er dan op dat u bij het indienen van uw declaratie van de OPEN-prestatie als prestatiedatum “1 oktober 2022” hanteert.

Check de uiterste termijn voor indienen van declaraties

Omdat het indienen van de OPEN-declaratie gekoppeld is aan het laatste inschrijftarief van 2022 is voor de meeste zorgverzekeraars de laatste prestatiedatum 1 oktober 2023. Tot wanneer u die declaraties precies nog kunt indienen in 2023, verschilt per zorgverzekeraar. Check de uiterlijke datum daarom bij de betreffende zorginkoper.

Begin 2023 overzicht aangeleverd van wie voldoet

U hoeft als praktijk niet zelf aan te tonen dat u voldoet aan de voorwaarden. Dat gaat via het OPEN-programma. Het OPEN-programma ontvangt van de HIS-leveranciers en MedMij begin 2023 bericht of huisartsenpraktijken eind 2022 voldoen aan de 4 OPEN-voorwaarden. Deze lijst van begin 2023 wordt dan (via Vektis) aan de zorgverzekeraars beschikbaar gesteld.

Om zeker te weten dat de individuele zorgverzekeraars de meeste actuele stand van zaken gebruiken in 2023 om de declaraties te beoordelen die na 4e kwartaal 2022 binnenkomen, zal Zorgverzekeraars Nederland de zorgverzekeraars er op wijzen dat ze de lijst van 2023 moeten gebruiken.

Nieuws

Benieuwd hoe je met jouw praktijk informatiebeveiliging kan inrichten? Je leest er alles over in het nieuwe webdossier Informatiebeveiliging van

We hebben er lang voor gepleit en nu hebben we eindelijk een financiële regeling kunnen treffen voor de DVZA-kosten. Veel

De meeste HIS-leveranciers hebben afgelopen maand aanpassingen doorgevoerd waardoor de correspondentie bij het overzetten van patiëntendossiers van de ene naar