Spring naar content

Oproep aan kabinet en gemeenten: doorbreek impasse in aanpak jeugdhulp

Professionals en zorgaanbieders in de jeugdhulp, huisartsen en vertegenwoordigers van cliënten doen een dringend beroep op de landelijke overheid en de gemeenten: doorbreek de impasse over de financiering van de jeugdhulp en werk met ons samen aan verbeteringen. De onenigheid over de financiën gijzelt de inhoudelijke vooruitgang die zo hard nodig is.

Als huisarts zult u vaak de gevolgen van de problemen in de jeugdhulp in uw werk terugzien. Veel kinderen die u verwijst naar jeugdhulp moeten veel te lang wachten op zorg. Als LHV hebben we hier al geregeld over aan de bel getrokken bij de politiek. Daarnaast hebben we ook contact gezocht met aanbieders van jeugdhulp, om te kijken wat we met zijn allen kunnen doen om problemen te helpen oplossen.

Financiële discussie remt vooruitgang

Sinds de zomer van 2021 werkten het ministerie van VWS, zorgaanbieders, cliënten(vertegenwoordigers), professionals en de VNG aan verbetering van het huidige jeugdstelsel.  Die verbeteringen worden verwoord in een zogenaamde Hervormingsagenda Jeugd 2022-2028. Maar de voortgang daarop is stil komen te liggen doordat de Rijksoverheid en de gemeenten het oneens zijn over de financiering van de jeugdhulp. In het regeerakkoord is namelijk een extra bezuiniging opgenomen.

Het gevolg: een impasse in de broodnodige verbeteringen. En dat terwijl we geen tijd te verliezen hebben, zo constateren we als LHV, andere zorgaanbieders en cliëntenorganisaties. De hulp voor honderdduizenden kwetsbare jongeren en hun gezinnen moet worden verbeterd. Duizenden professionals en vrijwilligers komen niet toe aan de hulp die ze willen bieden. Honderden instellingen kunnen niet optimaal goede jeugdhulp bieden.

Onze jeugd verdient beter

Daarom hebben deze partijen – zonder de overheidspartijen – de verbetervoorstellen zelf verder uitgewerkt. Die plannen (onder de noemer “Onze jeugd verdient beter”) hebben we aangeboden aan staatssecretaris van VWS en de voorzitter van de VNG, met de dringende oproep aan hen om met elkaar en met ons samen te werken om de verbeteringen in de praktijk te brengen.

Wat betekent dit voor u als huisarts?

We hopen dat we met deze gezamenlijke actie richting rijksoverheid en gemeenten de aanpak van het jeugdhulpstelsel kunnen vlottrekken. Zodat de toegang tot jeugdhulp voor kwetsbare jongeren en de afstemming tussen huisartsen, gemeenten en jeugdhulpprofessionals zal verbeteren.

Lees meer

In ons thema Jeugd vindt u alle informatie.

Nieuws

Na een lange onderhandeling hebben de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het ministerie van VWS deze week een principeakkoord gesloten over

Het Aanbod huisartsgeneeskundige zorg is geactualiseerd en beschrijft welke zorg u als huisarts hoort te bieden en welk zorgaanbod u

Professionals en zorgaanbieders in de jeugdhulp, huisartsen en vertegenwoordigers van cliënten doen een dringend beroep op de landelijke overheid en