Spring naar content

Uit de ledenvergadering: welke acties te nemen voor verbetering ANW-zorg?

Tijdens de landelijke ledenvergadering op dinsdag 27 september spraken de afgevaardigde huisartsen onder andere over de plannen voor de organisatie van de avond-, nacht- en weekenddiensten en over hoe we als LHV werken aan een definitief besluit over het integraal zorgakkoord. Daarnaast kwamen het vernieuwde aanbod huisartsenzorg, onze visie op de huisartsenzorg voor mensen met psychische problemen en verschillende verenigingszaken aan de orde.

Actieplan ANW-zorg

De huisartsen in de ledenvergadering hebben uitgebreid gesproken over het ‘actieplan ANW’, dat door de LHV, InEen en VPH is gemaakt en opiniërend werd besproken. Dit plan komt voort uit een grote ledenpeiling, waaruit bleek dat 9 van de 10 huisartsen verandering wil in de ANW-organisatie en dat een meerderheid wil dat de diensten door huisartsen gezamenlijk worden ingevuld. Voor de lange termijnorganisatie kwam uit het onderzoek dat er een voorkeur is,  met name bij waarnemend huisartsen, voor een geïntegreerde spoedpost.

Het actieplan richt zich op 3 lijnen:

  1. Organisatie van de ANW: uitgangspunt is het verdelen van de diensten per huisartsenpost met alle aangesloten huisartsen (praktijkhoudend en niet-praktijkhoudend), met gedifferentieerde tarieven voor de verschillende soorten diensten. Lees hier meer over de tarieven die de NZa daarvoor deze week heeft opgesteld.
    Hoe dat verdelen van de diensten precies wordt ingericht (bijvoorbeeld met vrij roosteren of andere systemen), daar beslissen de huisartsen per huisartsendienstenstructuur en de huisartsenposten samen over in hun regionale actieplan. Een sluitend plan is voorwaarde om de hogere NZa-tarieven in te laten gaan.
  1. Huisartsenzorg in de nacht: focus ligt hier op alleen echte spoedzorg, zodat de zorg met minder mensen en middelen kan worden geleverd.
  1. Werken aan het toekomstbeeld: een geïntegreerde spoedpost waar meerdere zorgdisciplines samen werken, zodat ieder zijn eigen spoedzorgtaken daar oppakt.

Praat mee over de ANW

Er wordt een klankbordgroep ingesteld met huisartsen met verschillende achtergronden en werkvormen om het actieplan nader uit te werken.

Wilt u als lid van de LHV meer weten over dit plan? Tijdens de bijeenkomsten beleid & bekostiging in oktober vertellen we u meer over dit onderwerp en over andere belangrijke thema’s in de huisartsenzorg.

Daarnaast organiseren we in november een aantal sessies in het land specifiek over het actieplan ANW, waar u kunt laten weten hoe u denkt over de invulling van dit plan. Binnenkort komen we met meer informatie over die sessies en de mogelijkheid om aan te melden.

Met de input die we tijdens de vergadering hebben opgehaald en de reacties die we tijdens verschillende bijeenkomsten in het land gaan verzamelen, zal een definitieve versie van het plan worden gemaakt. De ledenvergadering neemt dan eind november een besluit.

Hoe verder met besluitvorming over het integraal zorgakkoord?

Tijdens de vergadering hebben het landelijk bestuur en de afgevaardigden gesproken over de stappen die we als LHV zetten ten aanzien van het integraal zorgakkoord (IZA). Het gaat met name over hoe we gaan besluiten of is voldaan aan de voorwaarden die de ledenvergadering hebben gesteld, toen ze ‘nee tenzij’ zei tegen het IZA.

We hebben het IZA niet ondertekend, omdat we extra garanties nodig hebben om het vertrouwen te krijgen dat de afspraken in het IZA ook tot echte verbeteringen gaan leiden. We hebben twee voorwaarden gesteld op het gebied van ANW-tarieven en Meer tijd voor de patiënt, die ons het vertrouwen moeten geven dat het met de uitwerking van het gehele IZA (dus ook op andere thema’s dan deze twee) ook goed zal komen. We gebruiken de komende weken om te beoordelen of aan onze voorwaarden is voldaan en of dat voldoende vertrouwen geeft.

Het akkoord is door de andere partijen wel ondertekend. In de ledenvergadering is besproken dat we als LHV onze energie vooralsnog richten op het invullen van onze voorwaarden. Daarnaast willen we bijdragen aan verbeteringen op die punten waar de huisartsen in hun dagelijkse praktijk het meest mee te maken hebben (zoals de afspraken over de ggz) en al lopende projecten (zoals de afronding van OPEN).

Tijdens de landelijke ledenvergadering op 29 november verwachten we een besluit te kunnen nemen of we het IZA wel of niet gaan tekenen. 

Afbakening huisartsenzorg

Op de agenda van de ledenvergadering stonden ook twee belangrijke onderwerpen die gaan over het scherp definiëren waar we als huisartsen wel en niet van zijn:

  • Het vernieuwde ‘Aanbod huisartsgeneeskundige zorg’ beschrijft welke huisartsgeneeskundige zorg we als beroepsgroep leveren. Het basisaanbod staat voor zorg die alle huisartsen geven. Buiten het basisaanbod is er het extra aanbod (de termen ‘aanvullend’ en ‘bijzonder aanbod’ zijn verdwenen). Extra aanbod is zorg die niet door elke huisarts wordt geleverd en niet van elke huisarts kan worden verwacht.
    De nieuwe beschrijving van het basisaanbod is aangenomen door de ledenvergadering. U vindt de nieuwe publicatie binnenkort op onze website.
  • De ‘Visie op huisartsenzorg voor patiënten met psychische problematiek’ is geschreven door LHV, NHG en InEen. Het beschrijft hoe wij vinden dat de huisartsenzorg voor patiënten met psychische klachten eruit zou moeten zien. Daarmee beschrijven we waar de huisarts en poh-ggz zelf van zijn én welke zorg door anderen (sociaal domein, ggz-aanbieders) geleverd moet worden. Met de visie in de hand kunnen we – landelijk en regionaal – de samenwerking tussen huisartsen, ggz-aanbieders en sociaal domein afstemmen. En het helpt om als huisarts zelf te bepalen: wat hoort bij mijn zorg thuis en wat niet? De ledenvergadering heeft ingestemd met de visie en deze wordt uiterlijk eind oktober gepubliceerd.

Overige thema’s

Op de volle agenda kwamen ook nog enkele andere onderwerpen voorbij:

  • De nieuwe Cao hidha is unaniem aangenomen. Lees hier meer daarover.
  • Er is ingestemd met de naamgeving van de LHV-Afdelingen, zoals de LHV die kent sinds de herindeling van de voormalige Huisartsenkringen in 2022.
  • Een stappenplan voor de verdere samenwerking met de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) is positief ontvangen door de ledenvergadering. Dit plan werkt toe naar het samengaan in een nieuwe, gezamenlijke vereniging per 1 april 2023.

Tijdelijke versterking van het bestuur

Tijdens de vergadering maakte het landelijk bestuur bekend dat zij tijdelijk Carin Littooij (huisarts en voormalig LHV-bestuurder) als adviseur heeft aangesteld en haar ook mandateert om de LHV extern te vertegenwoordigen op afgesproken dossiers. Carin Littooij zal dat onder andere doen op het dossier ANW.

De aanstelling van een adviseur is vanwege een onderbezetting in het LHV-bestuur, door de ziekte van voorzitter Mirjam van ’t Veld. Van ’t Veld is eerder dit jaar door ziekte enkele maanden afwezig geweest. Begin september was zij begonnen aan haar re-integratie. Zij heeft zich toen – vanwege het grote belang van het IZA – meteen volop met het IZA bezig gehouden. In die intensieve afgelopen weken heeft zij veel van zichzelf gevraagd. Ze is nu genoodzaakt om weer een stap terug te doen, in het belang van haar gezondheid. We hopen dat haar herstel voorspoedig zal verlopen en dat zij dan opnieuw kan starten met re-integreren.  

Nieuws

Thuis in de eerstelijn

Na jaren als ziekenhuis-bestuurder heb ik mijn rentree in de eerstelijn gemaakt als voorzitter van de LHV. Dat is als

Het voorstel tot fusie van LHV en VPH kreeg op 7 februari bij stemming niet de vereiste 75% meerderheid van

Voor het landelijk bestuur van de LHV zijn wij op zoek naar een huisarts-bestuurder. Ben jij huisarts, weet je wat