Spring naar content

We doen het samen!

Auteur: Ella Kalsbeek

Wie had een maand geleden kunnen voorspellen dat we er nu zo voor zouden staan, in deze coronapandemie van ongekende omvang. En dat voelt u huisartsen, als ware de frontsoldaten in deze uitbraak, als eerste. Wat een werk is het geweest de afgelopen weken: de crisisdraaiboeken uit de kast, het werk in en buiten de praktijken anders inrichten, patiëntenzorg aan de ene kant afschalen, de zorg voor coronapatiënten aan andere kant opschalen. Met verenigde krachten heeft u dat allemaal geklaard. Echt iets om trots op te zijn.

We hebben als LHV natuurlijk niet alleen de goede opbouw gezien en ondersteund, maar ook uw grote zorgen gehoord en daar naar gehandeld. Over de veiligheid voor uzelf, collega’s en het thuisfront, over het tekort aan mondkapjes en andere beschermingsmiddelen, over kwetsbare patiënten en dan ook nog voor velen financiële zorgen. Zowel onder praktijkhouders doordat de bedrijfsvoering volledig op z’n kop staat, als onder waarnemend huisartsen die vaak plotseling veel minder uren aan werk hebben.

Als LHV doen we er alles aan om de grootste zorgen te ledigen, binnen wat er in onze macht ligt. We voorzien u van tips en richtlijnen. We hameren er bij VWS en politiek eindeloos op dat huisartsen en het praktijkpersoneel veilig moeten kunnen werken.
En ook met die financiële zorgen zijn we meteen aan de slag gegaan. Want ik kan me heel goed voorstellen dat u ook daar wakker van kunt liggen. Natuurlijk draagt ondernemen altijd een bepaald risico met zich mee, maar op deze situatie kan niemand voldoende voorbereid zijn.

We hebben dus gezocht naar een heel snelle oplossing die een zo breed mogelijke impact zou hebben. Daar is onze afspraak met de zorgverzekeraars op gericht, om snel, zonder allerlei administratief gedoe en verantwoording, geruststelling te kunnen brengen voor de continuïteit in de huisartsenzorg.

We horen van veel huisartsen terug dat ze blij zijn met die afspraken. Maar we horen ook dat er zorgen zijn of deze regeling wel voor iedereen impact heeft. Laat ik daar helder over zijn: de regeling loopt via de declaraties van de praktijken (want daar hebben de zorgverzekeraars een financiële relatie mee), maar is nadrukkelijk bedoeld voor de continuïteit van de gehele huisartsenzorg.

Ik wil dat graag hier nogmaals benadrukken: deze tegemoetkoming is dus ook bedoeld om te zorgen dat waarneemovereenkomsten en detacheringen overeind kunnen blijven. Om te voorkomen dat andere huisartsen en ondersteunend personeel op straat komen te staan. We hebben iedereen hard nodig; we moeten samen deze crisis het hoofd bieden.

Mogelijk heeft u ook berichtgeving gezien over waarnemend huisartsen die hun werk plotseling teruggeschroefd zagen worden of waarvan het werk volledig afgezegd werd. Technisch gezien kunnen we ons als LHV daar niet in mengen, omdat de contracten gaan tussen de individuele praktijkhouder en waarnemer onderling. Behalve dat we kunnen blijven benadrukken dat er gezien de afspraken met de zorgverzekeraars geen financiële redenen zijn om overeenkomsten op te zeggen. We hebben ook precies het tegenovergestelde als doel.

Nog even los van het feit dat er voor de meeste langdurige overeenkomsten een opzegtermijn geldt. Een beroep op de uitzonderingsregel om die termijn niet na te komen (namelijk wegens onvoorziene omstandigheden) lijkt ons met de financiële steun duidelijk niet meer aan de orde.

Overigens zien we gelukkig ook dat er op veel plekken heel goed wordt samengewerkt. Waar huisartsen samen kijken hoe ze zo goed mogelijk kunnen worden ingezet, hoe taken kunnen worden verdeeld, door aan de slag te gaan in coronapraktijken en coronacentra, enzovoort. Het kan en gaat dus vaak ook heel goed! En een goede samenwerking zal nodig blijven. Niet alleen is deze epidemie voorlopig nog niet voorbij, maar we kunnen ook nog rekenen op een flinke nasleep in de patiëntenzorg.

Wij zijn er voor u en u bent er voor elkaar. Veel sterkte met deze moeilijke tijd en laat ons weten waar we u bij kunnen helpen.

Bekijk ook

We staan voor een grote maatschappelijke opgave om de gezondheidszorg voor de toekomst te bewaken. Personeelstekorten, stijgende zorgvraag, toenemende medische

Ik weet niet of u het gelezen heeft, maar er stonden afgelopen woensdag een paar pittige verhalen in de Volkskrant

Koester het kleinschalige

Zo’n eerste column in het begin van een nieuw jaar is een uitgelezen moment om vooruit te blikken. En met