Spring naar content

Wetsvoorstel gegevensuitwisseling mist aantal cruciale punten

Gegevensuitwisseling tussen zorgverleners bevorderen, daar zijn wij groot voorstander van. Maar het wetsvoorstel over gegevensuitwisseling dat de Tweede Kamer deze maand bespreekt, laat een aantal cruciale punten liggen om die uitwisseling echt te verbeteren. We leggen in dit bericht uit hoe dat zit en wat we als LHV doen om daar verandering in te brengen.

Het Wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) wordt waarschijnlijk komende maand besproken in de Tweede Kamer. Het uitgangspunt is om de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens tussen behandelaars te verbeteren.

Wat vindt de LHV van dit wetsvoorstel?

Het uitgangspunt onderschrijven we van harte. Zeker in spoedsituaties en situaties waarin patiënten veel verschillende behandelaars hebben, is het belangrijk om een compleet plaatje te kunnen krijgen van de gezondheidsgegevens. En hoewel er binnen de huisartsenzorg digitaal wordt gewerkt, is bij uitwisseling met andere zorgsectoren soms de fax of de telefoon nog nodig om patiëntinformatie te verkrijgen. Daar moet we echt van af; die uitwisselingen moeten (goed beveiligd, snel en zorgvuldig) elektronisch mogelijk worden.

We zien dat de verwachtingen over de nieuwe wetgeving hooggespannen zijn en het wetsvoorstel bevat zeker elementen die de uitwisseling zullen verbeteren. Maar het verbeteren van de gegevensuitwisseling in de zorg is niet zomaar geregeld als deze wet zou worden aangenomen, omdat er ook cruciale punten niet met dit wetsvoorstel worden geregeld.

Belangrijke punten voor de huisartsenzorg die nog ontbreken zijn:

  • Koppelingen tussen systemen ook écht regelen (niet alleen eisen aan de taal en techniek van systemen, maar ook aan de uitwisseling tussen die systemen).
  • Het vereenvoudigen van het toestemmingenbeleid, zeker in spoedsituaties. Bestaande wetgeving zit de praktische uitwisseling vaak in de weg. Het is nodig om die wetgeving óók aan te passen om de gewenste informatie-uitwisseling praktisch uitvoerbaar te krijgen voor zorgverleners en patiënten.
  • Het verminderen van de afhankelijkheid van zorgverleners van leveranciers, door het stimuleren van een meer open structuur.

Daarnaast vrezen we dat de kosten straks eenzijdig op het bordje van de zorgaanbieders komen te liggen. Er moet door de overheid voldoende financiering worden vrijgemaakt om te zorgen dat eisen aan de systemen kunnen worden gemaakt en geïmplementeerd en voor de extra kosten die zorgaanbieders daardoor krijgen voor hun ICT.

Ook moet worden voorkomen dat de voorgestelde normalisatie- en certificatieprocessen van individuele gegevensuitwisselingen leiden tot extra bureaucratie.

Hoe zetten wij ons hierop in?

Al sinds de aankondiging dat er een wetsvoorstel zou komen, laten we als LHV de overheid en de politiek weten wat daar voor de (huisartsen)zorg belangrijk in is. Via gesprekken met ambtenaren, ministers, Kamerleden, een informatiesessie voor Kamerleden, en brieven aan de Tweede Kamer. We trekken daarin op met andere partijen die het met ons eens zijn.

Op donderdag 7 april heeft LHV-bestuurder Guus Jaspar (samen met vertegenwoordigers van de Patiëntenfederatie, medisch specialisten, apothekers en zorgverzekeraars) een gesprek hierover gehad met minister Kuipers. Dit gesprek vindt plaats in aanloop naar het debat in de Tweede Kamercommissie, dat binnenkort plaatsvindt.  

De Wegiz is een zogenaamde ‘kaderwet’. Het stelt de kaders waaraan gegevensuitwisseling moet voldoen, maar regelt niet hoe die uitwisseling tot stand komt. Het wetsvoorstel regelt hoe gegevens over een patiënt kunnen worden uitgewisseld tussen zorgverleners, door eisen te stellen aan taal en techniek van de informatiesystemen.

Maar dat is niet voldoende om gegevensuitwisseling goed en soepel te laten verlopen. Daarvoor zijn er ook afspraken nodig over de infrastructuur en open koppelingen. Zodat de systemen van verschillende zorgverleners met elkaar kunnen verbinden. Anders eindigen we straks met zorgsystemen die allemaal voldoen aan de gestelde normen, maar nog steeds niet met elkaar kunnen ‘praten’. Maar daar gaat deze kaderwet niet over.

Een ander knelpunt dat deze wet niet gaat oplossen, is de toestemmingvereiste. Volgens de Wet Aanvullende Bepaling Verwerking Persoonsgegevens in de Zorg (WABVPZ) heb je voor elke uitwisselingssoort – met bijvoorbeeld ziekenhuis of apotheek – specifieke toestemming nodig van de patiënt. Dit levert praktische administratieve en technische problemen op en is voor zorgaanbieders een enorme belasting. Dit hindert in het bereiken van het doel van de Wegiz om gegevensuitwisseling te bevorderen.

Het wetsvoorstel stelt eisen aan zorgaanbieders en de systemen die zij gebruiken om medische gegevens te registreren en uit te wisselen. Maar zeker kleinere zorgaanbieders zoals huisartsenpraktijken zijn afhankelijk van hun ict-leveranciers om aan die eisen te voldoen. Er is nog geen financiering geregeld om te voorkomen dat zorgaanbieders de rekening gepresenteerd krijgen van de aanpassingen die door deze eisen nodig zakelijk aan hun ICT.

Lees meer

Meer over veilig gegevens uitwisselen met anderen vindt u in ons thema.

Nieuws

Zorg dat in het belang van de kwaliteit van zorg professionals altijd inzicht hebben in medicatiegegevens van patiënten, tenzij een

Dinsdag 18 april heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel voor elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Het streven

Na vier jaar is het programma OPEN op 31 december 2022 afgerond. OPEN is een initiatief van InEen, NHG en