Spring naar content

Zorgen over brede beschikbaarheid sterke pijnstillers

Een brede beschikbaarheid van NSAID-pijnstillers leidt tot meer gezondheidsrisico’s. Die boodschap geven veertien koepels – waaronder LHV en NHG – van apothekers, artsen, consumenten en patiënten aan minister Kuipers (VWS) mee. Eind dit jaar behandelt de Tweede Kamer een wetswijziging waardoor deze geneesmiddelen, zoals naproxen, diclofenac en ibuprofen, op meer plekken verkrijgbaar worden. Bijvoorbeeld in supermarkten, tankstations en bouwmarkten.

In een gezamenlijke brief wijzen we op vervelende bijwerkingen van NSAID-pijnstillers, en interacties met andere geneesmiddelen. En waarschuwen we dat een brede beschikbaarheid, zonder adequate advisering en begeleiding, leidt tot meer gezondheidsrisico’s.

Ook roepen we samen met de koepels de Tweede Kamer op om een amendement van CDA Kamerlid Joba van den Berg te steunen. Tegen de achtergrond van verantwoord medicijngebruik vindt zij het onbegrijpelijk dat de verkoop van deze zware zelfzorgmiddelen in supermarkten wordt toegestaan. Het Kamerlid uitte bijvoorbeeld haar zorgen over het gebruik onder grote groepen kwetsbare Nederlanders, waaronder laaggeletterden, en dat mensen hun kennis van zelfzorgmedicatie overschatten terwijl ze de risico’s onderschatten.   

Lees het amendement

De gezamenlijke brief is ondertekend door een brede coalitie van de Consumentenbond, Federatie van Nederlandse Trombosediensten, Harteraad, apothekersorganisatie KNMP, verloskundigenorganisatie KNOV, huisartsenorganisaties LHV en NHG, Maag Lever Darm Stichting, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers, Nederlandse Internisten Vereniging, Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen, Nierpatiënten Vereniging Nederland, Nierstichting en Trombosestichting.

Nieuws

Via de WaarneemApp kun je vanaf nu direct waarneemcontracten opstellen. Jouw waarneemcontract maken gaat daardoor een stuk sneller. Nadat je

Beweging

Als vertegenwoordiger van de huisartsen hebben we het verminderen van administratieve lasten al jaren hoog op de politieke agenda staan.

Huisartsen Marie Annet en Sharon hebben een innovatieve nulpraktijk geopend. In dit blog neemt Marie Annet je mee op dit