Liever eerst meer weten? Laat ons dit vooral weten via vacaturebestuurslid@lhv.nl, een van de huisarts-bestuurders neemt dan contact met je op.

Spring naar content

Huisarts-bestuurder (18 uur per week)

Lid landelijk bestuur Landelijke Huisartsen Vereniging

Ben jij hid(ha) of waarnemend huisarts en lid van de LHV, weet je wat er speelt bij huisartsen in de praktijk en in de rest van de zorg, ken je de drijfveren en problemen van huisartsen in verschillende regio’s en loopbaanfasen? En wil jij je inzetten voor de toekomst van ons mooie vak? Per 1 juli 2024 zoeken wij een huisarts-bestuurslid voor het landelijke bestuur van de LHV, bij gelijke geschiktheid een vrouw voor de diversiteit in ons bestuursteam.

Wie ben jij?

 • je kunt goed luisteren naar wat er speelt bij de verschillende groepen huisartsen en weet wat nodig is om het vak aantrekkelijk te houden;  
 • je wilt je sterk maken voor de toekomstbestendigheid van ons vak en de vereniging;
 • samen met je collega’s bepaal je de koers en zet je je in voor onze gezamenlijke visie en beleid;
 • met verve draag je onze visie uit en neem je collega-huisartsen daarin mee;
 • je bent gemotiveerd om je in te zetten voor de kernwaarden van de huisartsenzorg: gezamenlijk, medisch-generalistisch, persoonsgericht en continu;
 • je bent praktiserend huisarts;
 • je staat open om je te ontwikkelen als bestuurder.

Het bestuur is het gezicht van de vereniging en onderhoudt veel contact met de leden en met samenwerkingspartners en stakeholders. Alle leden moeten zich kunnen herkennen in het bestuur. We hechten groot belang aan diversiteit in het landelijk bestuur. Het huidige bestuur bestaat uit een onafhankelijke voorzitter, drie praktijkhouders en een waarnemend huisarts.

We zoeken daarom bij voorkeur een hid(ha) of waarnemend huisarts, het liefst iemand met aansluiting bij de jongere generatie huisartsen. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar een vrouw.

Geen werkdag hetzelfde

Geen werkdag is hetzelfde in de praktijk, dat weet elke huisarts. Datzelfde geldt voor het bestuurswerk voor onze vereniging. We vormen met 14.000 leden een sterke vereniging van huisartsen die trots zijn op hun vak en de ‘praktijk in de eigen wijk’ met een vaste patiëntenpopulatie willen behouden. Tegelijk staan we voor grote uitdagingen: huisartsentekorten, tekort aan ondersteunend personeel in de praktijk en op de spoedpost, verminderen van de werkdruk en het ontlasten van de praktijkvoering. Als LHV signaleren en agenderen we én dragen we gevraagd en ongevraagd oplossingen aan voor al onze leden.

“Ik vind het heel interessant om naast mijn werk als huisarts na te denken over beleid en dat kan in het landelijk bestuur. Het is heel boeiend om op dit niveau de onderstromen te leren kennen en strategische en politieke afwegingen te maken. De belangrijkste reden waarom ik huisarts-bestuurslid ben geworden: verbinding maken. We willen de leden dichtbij houden, en ook praktijkhoudende en niet-praktijkhoudende huisartsen met elkaar verbinden. We houden immers allemaal van hetzelfde vak.”  – Aard Verdaasdonk, huisarts en vice-voorzitter

Onderaan deze pagina lees je meer informatie van de huidige LHV-bestuurders

Werken in een collegiaal bestuur, ondersteund door een professioneel bureau

De belangrijkste opdracht van het LHV-bestuur is dat zij een visie vormt op de huisartsenzorg waarmee zij koers uitzet, om resultaten voor de huisartsenzorg te behalen. Het bestuurswerk bij de LHV is altijd teamwerk: je werkt nauw samen met je collega-bestuurders en wordt bijgestaan door LHV-medewerkers met kennis van zaken.
De LHV heeft een bestuur dat bestaat uit een voorzitter en huisarts-leden met ieder eigen inhoudelijke aandachtsgebieden. Het bestuur maakt onderlinge afspraken over de verdeling van deze onderwerpen. Mogelijke onderwerpen voor het nieuwe bestuurslid zijn ouderenzorg, ggz, ICT en duurzaamheid. Het is daarom een pre als je ervaring en/of affiniteit hebt met ICT.

Eerst nog meer weten? Zet de volgende stap

Hebben we je aan het denken gezet? Dat is een goede eerste stap. We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld over de inhoud van de functie, het combineren van de rol van bestuurder met het huisartsenwerk of met je privéleven en de flexibiliteit in het indelen van de uren.

Misschien twijfel je om de volgende stap te zetten of ben je nieuwsgierig naar de ervaringen van de huidige bestuurders? Laat ons dit vooral weten via vacaturebestuurslid@lhv.nl, een van de huisarts-bestuurders neemt dan contact met je op.

Solliciteren

Tot en met 1 maart kun je je interesse kenbaar maken door een korte motivatiebrief met je CV te sturen naar vacaturebestuurslid@lhv.nl of onderstaand sollicitatieformulier in te vullen.

Een analyse van je geschiktheid kan onderdeel uitmaken van de sollicitatieprocedure en geeft ook aanknopingspunten om je te ontwikkelen als bestuurder. Bestuursleden worden benoemd door de Landelijke Ledenvergadering, het hoogste orgaan van onze vereniging. We streven ernaar uiterlijk tijdens de Ledenvergadering van 4 juni 2024 een nieuw bestuurslid te benoemen.

Sollicitatieformulier LHV-bestuurder

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe werk je als huisarts?*
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 64 MB, Max. aantal bestanden: 1.
  Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 64 MB, Max. aantal bestanden: 1.
   Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Arbeidsvoorwaarden

   De honorering is passend bij de functie; een volwaardig bestuurslidmaatschap met alle daaruit voortkomende verantwoordelijkheden en verplichtingen. Het gaat om een positie voor 18 uur per week. De benoeming is voor een termijn van vier jaar met een eenmalige mogelijkheid tot herbenoeming.

   Over de LHV

   De LHV is dé huisartsenvereniging van Nederland. Wij verbinden ruim 14.000 leden (huisartsen en huisartsen in opleiding) met elkaar. We behartigen hun belangen. Zowel van huisartsen als professionals als van hun praktijken en van het huisartsenvak in brede zin. Daarnaast bieden we leden producten en dienstverlening en organiseren we evenementen en andere nascholingen. De vereniging wordt ondersteund door een landelijk bureau en zeven regionale bureaus onder leiding van een directeur. www.lhv.nl

   Hoe is het om huisarts-bestuurder te zijn?

   Lees meer over hoe de huidige LHV-bestuurders het besturen vinden.

   “Als huisarts-bestuurder verbind je de dagelijkse praktijk waar beleid wordt uitgevoerd, met het bestuurlijke waar het beleid wordt bepaald. Je legt je oor te luisteren en hebt vaak contact met huisartsen in het hele land. Heel inspirerend werk waarin je meedenkt over en oplossingen aandraagt voor de grote uitdagingen in de huisartsenzorg.” – Guus Jaspar, huisarts en penningmeester

   “Het moet weer leuk worden om dokter te zijn en voor het huisartsenvak te kiezen. De beste manier om een burn-out te voorkomen, is ervoor zorgen dat je regie hebt over wat er gebeurt. Als je het gevoel hebt dat alles je voortdurend overkomt, krijg je problemen. Ik wil er zelf alles aan doen om ervoor te zorgen dat het huisartsenvak een mooi vak blijft. Daarvoor zet ik me als huisarts-bestuurslid in. Het is ook nog eens goed samenwerken en gezellig bij de LHV en in het bestuur.” – Lammert Hoeve, huisarts en algemeen bestuurslid

   “Het is beter om zelf voor de kar te komen, dan erachter te hangen. Daar wil ik als LHV-voorzitter de komende jaren in het landelijk bestuur op inzetten, samen met het bureau en alle leden. Ik zie het als mijn taak om mensen met elkaar te verbinden. Binnen de LHV, maar ook daarbuiten. We hebben alle partijen nodig om tot oplossingen te komen om de huisartsenzorg toekomstbestendig te maken.” – Marjolein Tasche, voorzitter

   “Voor een beroepsgroep die van onschatbare maatschappelijke waarde is, kun jij het verschil maken. Je werkt samen met een fantastisch bureau met medewerkers uit allerlei disciplines. Je praat met bestuurders van andere zorgpartijen, politici, journalisten en veel collegae en doet je stinkende best om kwalitatief goede en toegankelijke huisartsenzorg te realiseren voor iedereen. Daarvoor moet het leuk en lonend zijn om huisarts te zijn. Dat is het werk van een huisarts-bestuurslid van de LHV en die rol kan ik erg aanbevelen.” – Hilly ter Veer, huisarts en secretaris