Ondernemers-AGB-code aanvragen

 
Ondernemers-AGB-code aanvragen
Hoe kunt u het beste een ondernemers-AGB-code aanvragen? Het blijkt dat huisartsen die een praktijk overnemen soms problemen ervaren met die aanvraag. Dit komt doordat u eerst moet registreren bij de Kamer van Koophandel, voordat u een AGB-code kunt aanvragen voor uw aanstaande praktijk. In dit overzicht leest u aan de hand van 2 scenario’s wat u moet doen.

Om u te helpen bij het op tijd ontvangen van uw ondernemers-AGB-code heeft de LHV, in overleg met Vektis en de Kamer van Koophandel (KvK) de volgende 2 aanpakken afgesproken. Afhankelijk van uw situatie kiest u de relevante aanpak.

A: U bent huisarts, maar hebt nog geen KVK-nummer

Deze situatie doet zich vooral voor bij huisartsen die meteen na hun specialisatie praktijkhouder worden en bij hidha’s.

  1. U vraagt bij de KvK een verklaring van uw aankomende KvK-inschrijving aan. Deze verklaring stuurt u als bijlage mee met uw aanvraagformulier voor de AGB-code.
  2. Het aanvraagformulier stuurt u op met bijbehorende bijlagen naar aanvraag@agbcode.nl.
  3. Vektis geeft een AGB-code onder voorbehoud uit. Er is dan nog geen KvK-nummer bekend. De AGB-code wordt afgegeven met een ingangsdatum die in de toekomst ligt. Dit is de gewenste datum van overname (=datum inschrijving KvK). De AGB-code wordt tot drie maanden voor de ingangsdatum afgegeven, zodat u tot drie maanden voor overdracht de AGB-code kan gebruiken voor contractering.
  4. U ontvangt een e-mail ter bevestiging van de aanmaak van de AGB-code onder voorbehoud, met daarin het verzoek dat wanneer u beschikt over het bewijs van inschrijving van KvK, het uittreksel te sturen naar info@agbcode.nl.
  5. U ontvangt een bevestiging wanneer AGB-code definitief is geworden.

Als Vektis geen bewijs van inschrijving van de KvK ontvangt, dan wordt de voorlopige AGB-code beëindigd (nadat er contact is geweest met u).

B: U bent huisarts en hebt al een KVK-nummer

Deze situatie doet zich vooral voor bij waarnemend huisartsen die praktijkhouder worden. Uw huidige inschrijving bij de KvK is gebaseerd op het voeren van een eenmanszaak. Voordat u bij Vektis een ondernemers-AGB-code aanvraagt, is het zaak om uw bedrijfsomschrijving bij de KvK aan te passen. Vektis zal geen ondernemers-AGB-code verstrekken aan een KvK-inschrijving gericht op waarnemerschap.

  1. Ga naar de website van de KvK en pas uw bedrijfsomschrijving aan. Schrap daarin alle omschrijvingen die verwijzen naar het waarnemerschap. U kunt uw bedrijf bijvoorbeeld omschrijven als ‘het verrichten van werkzaamheden als praktiserend huisarts’.
  2. Gebruik de aangepaste KvK-inschrijving bij het aanvragen van de ondernemerscode bij Vektis. Geef daarbij aan dat er sprake is van een praktijkovername en vermeld het adres van de praktijk die u gaat overnemen.
  3. Enkele dagen vóór overname wijzigt u ook bij de KvK het adres in dat van de overgenomen praktijk.

Alle informatie over de AGB-code vindt u op www.agbcode.nl

Meer LHV-producten voor het starten van uw eigen praktijk