Kijkje in de praktijk van de huisarts

 
Als huisarts weet u als geen ander wat er in de praktijk allemaal bij uw beroep komt kijken. En met wie u zoal samenwerkt om de best mogelijke zorg te verlenen aan uw patiënten. Voor diegenen die hier nog geen duidelijk beeld van hebben, geven we op deze pagina een korte toelichting.

Huisarts in gesprek met patiënt Het hart van de huisartsenzorg

Nederland telt in totaal bijna 8900 huisartsen. Zij hebben vaak een langdurige relatie met hun patiënten, door alle levensfasen heen. Hierdoor weten ze goed wat speelt in hun omgeving. Bijvoorbeeld of er iets is binnen de familie, in het gezin of op het werk. Daarom hebben patiënten zoveel mogelijk een vaste huisarts, met een tweede huisarts als vaste vervanger.

Medische richtlijnen

Tijdens het consult in de spreekkamer passen huisartsen medische richtlijnen toe: werkafspraken op basis van wetenschappelijk onderzoek, waarmee ze patiënten adviseren, behandelen, verwijzen en begeleiden. Afhankelijk van de diagnose behandelen ze verder of verwijzen ze door naar de specialist. Dichtbij wat kan, verder weg wat moet.

Praktijkorganisatie

Ruim 5000 huisartsenpraktijken zijn er te vinden door het hele land. Elke dag komt er veel kijken bij het draaiende houden van een praktijk. Denk aan een goede telefonische bereikbaarheid en ervoor zorgen dat patiënten snel en goed geholpen worden. Maar ook het aansturen van personeel en regelen dat de communicatie, informatie, het gebouw, de administratie en de financiën op orde zijn.

Het huisartsenteam

Doktersassistente achter balieEen huisarts zonder personeel? Ondenkbaar! Huisartsen geven leiding aan een team professionals dat voor de patiënt klaarstaat met hun kennis. De doktersassistent is het eerste aanspreekpunt en bepaalt of de hulpvraag dringend is. Ook huisartsen in opleiding en praktijkondersteuners die zorgen voor ouderen of patiënten met geestelijke problemen staan de huisarts bij. Zo worden de bijna 9000 jaarlijkse contacten in de praktijk in goede banen geleid.

Samen sterk

Ook de contacten van huisartsen buiten de praktijk zijn onmisbaar. Huisartsen werken vaak samen met andere zorgverleners. Van verloskundigen, fysiotherapeuten en wijkverpleegkundigen tot apothekers, laboranten en specialisten in het ziekenhuis. Daarnaast wordt de zorg voor jeugd, ouderen, mensen met een beperking en de psychische zorg dichter in de buurt van patiënten georganiseerd. Hierdoor hebben huisartsen meer dan voorheen te maken met de gemeente, die een grote rol speelt in de lokale zorg en de ondersteuning aan deze mensen.

Dag en nacht, ook op afstand

’s Avonds, ’s nachts en in het weekend: op 122 huisartsenposten in Nederland wordt zorg verleend aan patiënten, samen met collega’s uit de omgeving. Hiermee gaat de huisartsenzorg 24/7 door. Ook op afstand kunnen huisartsen veel voor patiënten betekenen. Ze vragen bijvoorbeeld onderzoeken aan bij het ziekenhuis en laten de uitslag via de huisartsenpraktijk lopen. 

Bekijk ook de infographic met een kijkje in de praktijk

 Feiten over de huisartsenzorg

  • 94 procent van de vragen van patiënten handelt de huisarts in de eigen praktijk af.
  • Huisartsen voeren gemiddeld 0,5 miljoen chirurgische ingrepen per jaar uit.
  • Nederlanders geven hun huisarts een gemiddeld rapportcijfer van 7,9.
  • Gemiddeld wordt 3,9 miljoen keer per jaar gebruikgemaakt van avond-, nacht- en weekenddiensten via de huisartsenpost.
  • Voor gemiddeld iets meer dan 10 euro per maand heeft iedereen in Nederland een eigen huisarts.
  • 7 van de 10 Nederlanders heeft de voorkeur met dezelfde huisarts af te spreken.