"Het is precies zo geworden als we in ons hoofd hadden"

 
De gedaanteverwisseling is verbluffend: van petieterig woonhuis naar riante huisartsenpraktijk met apotheek. Zijn vorige praktijk telde amper honderd vierkante meter, nu beschikt hij over ruim het dubbele. Huisarts Jan Peter Heinstra uit het Friese Ureterp over zijn ervaringen met de bouwadviesgroep-LHV.

De buitenkant van huisartsenpraktijk Ureterp"Ik had de LHV-cursus Bouw praktijkruimte en financiën gevolgd. Prettig en nuttig was dat. Toen ik het plan kreeg om het vrijgekomen huis naast het onze te verbouwen tot praktijkruimte vond ik het logisch om met de bouwadviesgroep-LHV te overleggen. Daar kwam al snel een adviesplattegrond uit voort waarmee iedereen kon leven."

Het kleine huis is voor het grootste deel apotheek geworden en boven is een personeelsruimte. Daarachter is een geheel nieuw pand verrezen. "Het mooie is dat die twee gedeelten naadloos in elkaar overlopen."

Op de vraag wat het beste bevalt aan de nieuwe praktijkruimte, volgt een enthousiast: "Alles!" Als er dan toch iets genoemd moet worden, dan is het de uiterst praktische indeling. "De assistenten kunnen vanachter de balie in één oogopslag de wachtkamer overzien. "Mocht er iemand onwel worden, dan wordt dat meteen opgemerkt. Ik vind dat een veilig gevoel."

Spreekkamer in huisartsenpraktijk Ureterp Balie in huisartsenpraktijk Ureterp

In zijn vorige praktijk moest Heinstra door de apotheek als hij patiënten ging ophalen uit de wachtkamer. Zoals dat gaat, werd hij voortdurend aangeklampt. "Tel al die halve minuutjes eens bij elkaar op!" Ook dat is verleden tijd. De maatgeving bevalt eveneens goed. "De spreekkamers zijn niet echt groot, maar groot genoeg." Bij de nieuwbouw is veel glas gebruikt. "Dat geeft een prettig open gevoel. Dat vertellen patiënten ons ook."

De mensen van de bouwadviesgroep-LHV weten ontzettend goed waar ze mee bezig zijn, merkte Heinstra, toch is er ook veel ruimte voor de ideeën van de opdrachtgever. "Ze luisteren goed naar wat jij prettig vindt en vinden daar als vakmensen een vorm voor. Zo had ik mijn zinnen gezet op een klein laboratorium. Dat is er gekomen en wel op een slimme plek: precies tussen de back office en de behandelkamers van de assistenten. Het zit niemand in de weg en het is zowel voor mij als de assistenten gemakkelijk bereikbaar." Als je dan toch gaat bouwen, doe het dan duurzaam, vond Heinstra. Ook daarin vond hij gehoor. Er is een energiezuinig aardwarmtesysteem aangebracht. "Het is precies zo geworden als we in ons hoofd hadden."