Voor en door huisartsen
 

Garmt Postma, algemeen bestuurslid

 

De LHV zet zich in voor u, uw vak en uw belangen. Het bestuur van de vereniging buigt zich elke dag over de belangrijkste dossiers en beweegt zich op het snijvlak van strategie en politiek. Wie vertegenwoordigen het huisartsenvak op het hoogste niveau? En wat zijn hun drijfveren om dat te doen. Aan het woord: Garmt Postma, algemeen bestuurslid.

Garmt Postma, bestuurslid LHVGarmt Postma begon als vrijgevestigde huisarts in Doetinchem en bouwde dit uit tot duopraktijk. Ook was hij medisch directeur van de Zorg BV: een huisartsenpost, 3 zorggroepen, een Zorgacademie en een Innovatie BV. Verder was hij 2 jaar voorzitter van de LHV-kring Gelre IJssel. Inmiddels heeft hij het praktijkhouderschap ingeruild voor waarnemerschap en zijn bestuursfuncties neergelegd. Nu brengt hij zijn ervaring als huisarts en bestuurder in als bestuurslid van de LHV.  

Waarom zet u zich in voor de huisartsenzorg in Nederland?

“Onze huisartsenzorg is bijna uniek in de wereld: laagdrempelig, toegankelijk, persoonlijk, integraal en continu. Als je aan oudere mensen vraagt wie vroeger hun lagere-schoolleraar en hun dokter waren, dan weten ze dat vaak nog. De centrale rol van de huisarts en de breedheid van het vak hebben me vanaf het begin aangetrokken. Ik ben heel gemotiveerd om ervoor te zorgen dat we dit vak mooi en leuk houden. Voorheen vroegen we ons af waarom er niet meer gebruik werd gemaakt van de eerstelijns zorg, inmiddels moeten we ons afvragen of we alle taken nog wel verantwoord aankunnen.”

En waarom een bestuursfunctie bij de LHV?

“Juist vanwege die kansen en bedreigingen voor ons vak. Er moeten constant keuzes en afwegingen worden gemaakt. Als bestuurslid van de LHV kan ik daar direct invloed op hebben. Daarbij neem ik mijn ervaring vanuit de regio mee. Dat vind ik heel belangrijk, want er is de laatste jaren in de regio’s enorm veel ontwikkeld en veranderd. De LHV moet zich ervoor in blijven zetten om de juiste randvoorwaarden te scheppen zodat huisartsen hun patiënten optimaal van dienst kunnen zijn.”

Wat ziet u als de grootste uitdaging voor de LHV?

“De LHV weer meer zichtbaar maken in de regio. In de regio’s gebeuren veel interessante dingen op het gebied van acute zorg, ketenzorg en thematische zorg die regio’s niet van elkaar weten. De LHV kan overal ophalen wat goed werkt en dat landelijk overnemen. Daarnaast zijn er tal van beleidsthema’s die landelijk aangepakt moeten worden. Maar de kunst is om het landelijk beleid steeds weer te vertalen naar de dagelijkse praktijk: wat gaat de huisarts hiervan merken?”

Welke eigenschappen kenmerken u als bestuurder?

“Ik houd ervan de dossiers goed te kennen. Daarnaast vind ik het leuk om met mensen in gesprek te gaan. Er zit ongelooflijk veel kracht in zorgprofessionals; die kracht wil ik naar voren halen. Als het nodig is, zal ik er ook zelf staan en sturing geven. Ik ben bestand tegen scherpe randjes. Je kunt het nu eenmaal niet iedereen naar de zin maken.”

Wat doet u graag in uw vrije tijd?

“Je begrijpt: mijn werk is mijn hobby. Maar door mijn bestuursklussen ben ik veel avonden laat thuis, daarom zijn de weekenden heilig. Dan maak ik tijd voor mijn 3 opgroeiende kinderen en ga ik naar hun rugby, atletiek en toneel kijken. Daarnaast probeer ik tijd te maken om te skeeleren, hard te lopen en af en toe een historisch boek te lezen.”