Voor en door huisartsen
 

Paulus Lips, penningmeester

 

De LHV zet zich in voor u, uw vak en uw belangen. Het bestuur van de vereniging buigt zich elke dag over belangrijke dossiers voor de huisarts en beweegt zich op het snijvlak van strategie en politiek. Wie vertegenwoordigen het huisartsenvak namens de LHV op het hoogste niveau? En wat zijn hun drijfveren om dat te doen? Maak kennis met penningmeester Paulus Lips.

Paulus Lips, penningmeester LHVWaarom zet u zich in voor de huisartsenzorg in Nederland?

“Ik geloof in de huisarts! Een huisarts kent zijn patiënten en kan door die band als geen ander zorg op maat geven. Ik vind het een groot goed dat mensen meestal naar hun huisarts refereren als ze het over ‘hun dokter’ hebben. Het geeft de essentie weer van de band tussen huisarts en patiënt. Door de huisarts hebben we bovendien een goede en betaalbare gezondheidszorg en staat de zorg in Nederland als een huis. En ik vind het een prachtig vak. In mijn eigen spreekkamer verbaas ik mij elke dag over de variëteit en intimiteit van ons werk. Wat zijn we bevoorrecht met zo’n baan.”

Waarom doet u dat via een bestuursfunctie bij de LHV?

“Huisartsen kunnen zich hard maken voor hun vak als ze verenigd zijn. De LHV verbindt huisartsen, hoe divers ook, en werkt aan een goede toekomst voor de huisarts in zijn praktijk en binnen het systeem van de gezondheidszorg. Omdat ik geloof in het belang van de huisarts, geloof ik in het belang van de LHV. Met plezier en veel energie zet ik mij hiervoor in.”

Wat ziet u als grootste uitdaging binnen uw aandachtsgebied?

“Mijn aandachtsgebieden zijn heel divers: de huisartsenopleiding, de jonge en niet-gevestigde huisartsen, medisch-ethische zaken en de LHV als vereniging. De grootste uitdaging die ik zie, overstijgt mijn aandachtsgebieden. Er verandert veel in en om de huisartsenpraktijk. Het beroep dat op de huisarts(enpraktijk) wordt gedaan, wordt groter en diverser. Huisartsen gaan daar op verschillende manieren mee om: door de praktijk kleiner te maken, door taken uit handen te geven of door ketenzorg op te zetten. Ik hoop dat huisartsen, ondanks deze diverse ontwikkelrichtingen, zich samen blijven inzetten voor de toekomst van het vak. Dat vraagt om visie, passie en verbondenheid. Dat is een taak voor de LHV, maar ook voor alle huisartsen van Nederland.”

Welke eigenschappen kenmerken u als bestuurder?

“Besturen gaat vaak over het verbinden van mensen om tot een visie te komen. Eigenschappen die mij daarbij helpen zijn nieuwsgierigheid, analytisch denken en plezier in mijn werk.”

Tot slot, wat doet u graag in uw vrije tijd?

“Een eigen huisartsenpraktijk, een bestuursbaan bij de LHV en een jong gezin maken dat er niet veel tijd overblijft voor postzegels verzamelen of vogels spotten. Ik zie mijn vrienden graag, sport regelmatig en heb een oude kampeerbus, waarmee we af en toe de wereld intrekken.”  

Bekijk het overzicht (pdf) met meer informatie over de opleidingsachtergrond en werkervaring van Paulus Lips.