Wendy Borneman, algemeen bestuurslid

 

De LHV zet zich in voor u, uw vak en uw belangen. Het bestuur van de vereniging buigt zich elke dag over de belangrijkste dossiers en beweegt zich op het snijvlak van strategie en politiek. Wie vertegenwoordigen het huisartsenvak op het hoogste niveau? En wat zijn hun drijfveren om dat te doen. Aan het woord: Wendy Borneman, algemeen bestuurslid.

Wendy Borneman, bestuurslid LHVWendy Borneman studeerde Informatica, werkte een aantal jaren en begon toen alsnog aan geneeskunde. Nu werkt ze als waarnemer in Overijssel. Ze is kaderhuisarts Beleid & Beheer en was wetenschappelijk medewerker bij het NHG. Een paar jaar geleden werd ze actief bij LHV Wadi. In 2016 is ze aangetreden in het LHV-bestuur, met in haar portefeuille onder meer scholing en onderwijs, buitenland, niet-praktijkhoudende huisartsen, huisartsen-in-opleiding en kaderartsen.

Waarom zet u zich in voor de huisartsenzorg in Nederland?
“Huisarts zijn is een prachtig vak. Het is wonderbaarlijk dat mensen je zo dichtbij laten komen. Ik wilde geneeskunde studeren, maar werd een paar keer uitgeloot. Toen ben ik Informatica gaan studeren en in het bedrijfsleven terecht gekomen. Het was interessant, maar de wens om arts te worden bleef. Ik ben op mijn 30ste dus toch weer gaan studeren. Om mijn studie te betalen, werkte ik als chauffeur en triagiste op een huisartsenpost. Nu ben ik waarnemer, ik kan het huisartsenvak op die manier goed combineren met andere leuke dingen. Bestuurswerk bijvoorbeeld. En als kaderhuisarts Beleid & Beheer kan ik ook voor projecten of advies worden gevraagd.”

Waarom doet u dat via een bestuursfunctie bij de LHV?
“Het mooie van de LHV is dat zij er voor alle huisartsen is. Waarnemers, praktijkhouders, in de stad en op het platteland, met en zonder apotheek, met en zonder wetenschappelijke interesse. De LHV zorgt ervoor dat het vak voor al die huisartsen mooi blijft, dat de randvoorwaarden en de organisatie op orde zijn, zodat huisartsen hun patiënten optimaal van dienst kunnen zijn.”

Wat ziet u als grootste uitdaging voor de LHV?
“Ik zie er drie. De eerste is: hoe zorgen we ervoor dat alle leden zich gehoord voelen en dat de LHV nog beter laat zien wat ze doet en waarom. De tweede is: hoe gaan we om met veranderingen in het vak. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer huisartsen die ervoor kiezen om waarnemer of hidha te blijven. Hoe zorgen we ervoor dat we optimaal samenwerken en elkaars kracht zien? De derde uitdaging is de veranderende samenleving. Patiënten worden ouder en mondiger, er is steeds meer mogelijk, tegelijkertijd krijgt de huisarts steeds meer op zijn bord. Hoe zorgen we ervoor dat we de patiënt de tijd geven die hij of zij nodig heeft?”

Welke eigenschappen kenmerken u als bestuurder?
“Ik ben erg van samenwerking en synergie. Elkaar vooruithelpen en inspireren. Daarnaast ben ik ook analytisch, ik kan de grote lijn in de gaten houden en dingen vanuit verschillende invalshoeken bekijken.”

Wat doet u graag in uw vrije tijd?
“Wandelen, fietsen, kanoën, lezen, mijn eigen kleding maken. En ik probeer een paar keer in de week mijn yogamatje uit te rollen. Ik ben erg gedreven en betrokken, daar kan ik me door laten meevoeren. Een half uur yoga helpt me om na een drukke vergadering mijn hoofd leeg te maken.”