Spring naar content

Hoe gaat jouw praktijk om met patiëntgegevens? Doe de Privacyscan

Patiëntendossiers, medewerkersgegevens, de financiële administratie, werkinstructies en contracten wil je vertrouwelijk houden. Door de 9 vragen van de Privacyscan in te vullen zie je hoe privacy in jouw praktijk is geregeld en welke verbeteringen je kunt doorvoeren.

Waar gaat privacy over?

Privacy regel je bij voorkeur aan de voorkant: je benadrukt het belang en je zorgt dat alleen bevoegden toegang hebben tot data. Dit controleer je preventief. Privacy gaat ook over:

  • transparantie; het registreren van alle keren dat het patiëntendossier is ingezien en de patiënt hier ook inzage in geven en over
  • wat je doet als het misgaat.

Doe de Privacyscan

Is de privacy van patiënten een regelmatig terugkerend gespreksonderwerp in jouw praktijk? Is de toegang die praktijkmedewerkers hebben tot patiëntgegevens afhankelijk van de functie die zij hebben? Zomaar wat vragen uit de Privacyscan.

Beantwoord de 9 vragen, voer je e-mailadres in en ontvang uitkomsten en tips over waar je nog verbeteringen kunt doorvoeren.

Krijg een volledig beeld van je informatiebeveiliging

Naast de Privacyscan is het ook belangrijk om de Integriteitsscan en de Beschikbaarheidscan uit te voeren. De 3 scans tezamen geven een volledig beeld hoe het er bij jouw praktijk voor staat en welke stappen je nog kunt zetten.

Meer weten?

  • Informatiebeveiliging is maatwerk en de juiste set aan maatregelen verschilt daarom ook flink per praktijk. Toch zijn er wel enkele basisbeginselen die voor elke huisartsenpraktijk van toepassing zijn. Bekijk de uitgangspunten.
  • Welke maatregelen kun je toepassen? Voor het op orde brengen van de informatiebeveiliging van de huisartsenpraktijk zijn maatregelen nodig. Denk aan preventieve maatregelen om schade te voorkomen of beperken, maar ook aan correctieve maatregelen.
  • Wat als het misgaat? Is er binnen jouw huisartsenpraktijk een datalek ontstaan en zijn patiëntgegevens ongeoorloofd vernietigd, verloren, gewijzigd of verstrekt? Dan ben je verplicht dit binnen 72 uur te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Lees wat je nog meer moet doen.

Nieuws

Benieuwd hoe je met jouw praktijk informatiebeveiliging kan inrichten? Je leest er alles over in het nieuwe webdossier Informatiebeveiliging van

De meeste HIS-leveranciers hebben afgelopen maand aanpassingen doorgevoerd waardoor de correspondentie bij het overzetten van patiëntendossiers van de ene naar

Nog dit najaar zorgen alle HIS-leveranciers ervoor dat correspondentie bij het overzetten van patiëntendossiers naar een andere huisartsenpraktijk, beter in