Spring naar content

Onze vereniging

Bent u huisarts? Dan zijn we er voor u. Als huisarts heeft u een prachtig vak en u verdient een sterke positie in de zorg. Daarom zetten wij ons elke dag met hart en ziel in voor uw belangen. De LHV is er voor alle huisartsen, in alle werkvormen, carrièrefasen en regio’s. Hier leest u waar we ons hard voor maken, hoe we dat doen en op welke manier u invloed heeft.

Hier maken wij ons hard voor

We willen u zo goed mogelijk ondersteunen, zodat u bevlogen uw werk kunt doen en tijd hebt voor uw patiënt. In 2021 geven we daarom prioriteit aan de volgende thema’s:

13.000 leden, één LHV

In 2021 vernieuwen wij de structuur en manier van werken van onze vereniging. We streven naar een laagdrempelige vereniging die een stem geeft aan alle huisartsen. We willen dat al onze ruim 13.000 leden zich herkennen in de LHV en zich bij ons thuis voelen.

Meer weten over de thema’s die voor u relevant zijn? Download LHV Jaarplan 2021 of bekijk ons complete themaoverzicht. Of bekijk de statuten.

Hoe zetten wij ons voor u in

Het is onze missie om u steeds van actuele en praktische informatie te voorzien. Ook staan we klaar om al uw vragen te beantwoorden. Dat doen we met ondersteunende producten en diensten, advies en belangenbehartiging. En we bieden u een regionaal en landelijk netwerk, met onze 13.000 leden. Dit is hoe we werken:

 • Belangenbehartiging

  We agenderen thema’s die u aan het hart gaan bij beleidsmakers en besluitvormers. We monitoren wetgeving en maken ons hard voor de beste uitkomst voor onze leden.

 • Dienstverlening

  In elke fase in uw loopbaan ondersteunen we u met passende producten en diensten. Praktisch toepasbaar en deels exclusief beschikbaar voor leden.

 • Advies op maat

  Hebt u een specifieke vraag voor uw situatie? Onze adviseurs geven advies op maat. Zo lossen we jaarlijks zo’n 4.000 juridische vragen van onze leden op.

Zo werkt onze vereniging

De LHV is een vereniging voor en door leden. Wat betekent dat in de praktijk voor onze organisatie en hoe vullen we dat in? Bekijk de afbeelding hieronder of download de PDF.

 • Ledenraad

  Onze Ledenraad bestaat uit afgevaardigden vanuit de kringen en de LOVAH. Lees waarover en hoe zij beslissen. En bekijk alle vergaderstukken.

 • Bestuur en directie

  Ons bestuur formuleert beleid en gaat in gesprek met politici en zorgverzekeraars. Ook zijn ze woordvoerder in de media.

 • Kringen

  Als LHV-lid, bent u ook lid van een regionale huisartsenkring. Bekijk hier waar de kringbesturen zich over buigen.

 • Bureau

  De medewerkers van ons verenigingsbureau ondersteunen de héle LHV. Als lid kunt u bij het bureau terecht voor persoonlijk advies en dienstverlening.

 • Onze partners

  Wij werken nauw samen met andere (huisartsen)organisaties. Samenwerking helpt om onze impact en de kans op succes voor huisartsen te vergroten.

 • LHV in het buitenland

  We behartigen ook de belangen van onze leden in het buitenland. En maken ons hard voor een sterke positie van de Europese huisartsenzorg.

Werken bij de LHV

Wilt u met uw kennis, expertise en ambitie bijdragen aan een sterkere positie van huisartsen?

Nieuws

Huisartsen zitten met de handen in het haar om de bezetting van hun praktijk rond te krijgen. Door inhaalzorg en een alsmaar stijgende zorgvraag is het er drukker dan ooit, terwijl gaten in het rooster niet te vullen blijken. Voor de meeste huisartsen is de werkdruk toegenomen en driekwart vindt de werkdruk echt te hoog, blijkt uit LHV-onderzoek. LHV-voorzitter Mirjam van ’t Veld: ‘Ruim de helft van de huisartsen heeft minder energie en er zijn nauwelijks mogelijkheden om te herstellen. We moeten deze negatieve spiraal doorbreken, als we de huisartsenzorg toegankelijk willen houden’.

In de afgelopen periode is het voorstel voor modernisering van de LHV uitgewerkt, Doelstelling daarvan is een sterke, wendbare en toekomstbestendige vereniging, met gelijkwaardig lidmaatschap en zeggenschap voor alle huisartsen, herkenbaar betekenisvol en benaderbaar en in samenwerking met andere huisartsenorganisaties. De door de Ledenraad eerder vastgestelde uitgangspunten zijn nu uitgewerkt. Bijvoorbeeld in de structuur van het werkgebied van de afdelingen, de rol van ambassadeurs en de statuten van LHV en afdelingen. De LHV Ledenraad besprak de stappen die in de kringen al zijn gezet en de benodigde kaders om volgende stappen te kunnen zetten.

Geen werkdag is hetzelfde in de huisartsenpraktijk. En datzelfde geldt voor het bestuurswerk voor onze vereniging. We staan voor grote uitdagen: huisartsentekorten, tekort aan ondersteunend personeel in de praktijk en op de spoedpost, verminderen van de werkdruk en het ontlasten van de praktijkvoering. Als LHV hebben we daarin niet alleen een signalerende en agenderende rol, maar wordt ons ook gevraagd om oplossingen aan te dragen. Oplossingen voor de huisartsen én voor hun patiënten. Gaat u deze uitdagingen met ons aan?

Meer nieuws