Podcast ‘Zo wil ik dokteren!’
Welkom bij de podcast ‘Zo wil ik dokteren’ van de Landelijke Huisartsen Vereniging. In onze podcast-afleveringen behandelen we de uitdagingen die huisartsen tegenkomen. Je hoort verhalen uit de dagelijkse praktijk en krijgt praktische tips en persoonlijke adviezen van collega-huisartsen en andere deskundigen.
Ja, ik wil luisteren!
Je vindt onze podcast op jouw favoriete podcastkanaal:
Afleveringen
Huisartsen willen meer tijd voor langere consulten. Alleen dan is de juiste zorg mogelijk voor de kwetsbare patiënt. In deze podcastaflevering praten hoogleraar UMC Radboud en huisarts Maria van den Muijsenbergh, huisarts Marieke Out, huisarts en co-host Rutger Verhoeff en podcast-host Folkert Tempelman over de juiste zorg voor de kwetsbare patiënt. Wat is een kwetsbare patiënt en hoe ga je ermee om? Je hoort het in deze podcast.
Meer informatie
– Lees het artikel over Meer tijd voor de patiënt uit De Dokter.
– Maria is mede-auteur van het boek Zorg voor Laaggeletterden, sociaal kwetsbaren en migranten in de huisartsenpraktijk en werkt bij Pharos. Zij hebben ook de website huisarts-migrant.nl.
– Start zelf een pilot Meer Tijd voor de Patiënt. Alle informatie staat in ons thema Meer Tijd voor de Patiënt en de handreiking.
– Ook biedt de LHV Academie de nascholing Meer Tijd voor de Patiënt aan.
Het piept en kraakt in alle zorgsectoren wat ervoor zorgt dat een groot deel van het werk terecht komt bij de huisarts. Dat zorgt voor allesbehalve breinrust.
In deze podcast praten GZ-psycholoog Gabriëlle van Geffen, huisarts Margreet Teelken, huisarts en co-host Rutger Verhoeff en podcast-host Folkert Tempelman over breinrust en hoe je dit als huisarts gemakkelijk kunt toepassen in de praktijk. Praktische tips van Gabriëlle en Margreet helpen je hopelijk op weg.
Meer informatie
– In het artikel Breinvriendelijk werken uit tijdschrift De Dokter lees je nog even verder over breinrust voor de dokter.
– Website check je werkstress.
– Meditatie-app, gebruikt door huisarts Margreet: Insight timer.
– Aangeraden boek: Focus AAN/UIT van Mark Tiggelaar. Hij heeft ook een podcast.
Lean is een denk- en werkwijze gericht op het continu verbeteren van bedrijfsprocessen. Iets wat goed van pas kan komen in de drukke huisartsenpraktijk! Maar hoe doe je dat en wat heb je er nu echt aan?
In onze podcastaflevering over lean werken hoor je van huisarts en lean-expert Ulrich Schultz, huisarts Nathalie Vorwald en huisarts John Oosterink meer over het werken met lean. Wat levert het op? Hoe pas je het toe? Huisarts en co-host Rutger Verhoeff en podcast-host Folkert Tempelman mogen ook in deze aflevering niet ontbreken.
Meer informatie
– Meer weten over nascholingen over lean werken? De LHV Academie helpt je graag verder.
– Lees het artikel Tijd besparen met Lean: ‘Efficiënt werken is plezierig’ uit tijdschrift De Dokter.
Zijn er nog huisartsen, praktijkondersteuners of assistenten die het niet hebben meegemaakt? Agressie, het komt helaas ook vaak voor in de huisartsenpraktijk. Meestal verbaal, soms ook fysiek. ‘Een patiënt ging mij bedreigen: “ik zorg ervoor dat je je praktijk verliest”.’
In deze podcastaflevering praten huisarts Irene van Rijn, praktijkmanager/doktersassistent Merle Knufing en trainer in agressietrainingen bij de LHV Academie Frank van As over agressie. Huisarts en co-host Rutger Verhoeff en podcast-host Folkert Tempelman stellen rake vragen. Hoort agressie er nu eenmaal bij? Of is agressie te voorkomen en hoe pak je dat aan met je team? Dit en veel praktische tips hoor je in de podcast.
Meer informatie
– Themapagina Agressie in de huisartsenpraktijk
– Nascholing van de LHV Academie met trainer Frank van As
– Lees ook het artikel uit tijdschrift De Dokter
– Lees de blog van bestuurslid Aard Verdaasdonk: geen ruimte voor agressie in onze praktijk
Huisarts ben je niet alleen: samen met jouw team zorg je voor patiënten en ook voor elkaar. Maar wat is een goed team? Hoe zorg je voor een balans in zakelijk en persoonlijk? En wat is nodig voor een prettige samenwerking waarbij je het beste in elkaar naar boven haalt?
In onze podcastaflevering over werken met een fijn team hoor je van huisartsen Peter Dekkers, Lotte Theunissen en Monique Smeets hoe zij dit aanpakken. Huisarts en co-host Rutger Verhoeff en podcast-host Folkert Tempelman stellen prikkelende vragen.
Meer informatie
– Onze themapagina over uw ideale team
– Artikel uit tijdschrift De Dokter over het ideale team
– Bekijk ook eens onze handreiking team huisartsenpraktijk
– De nascholing van de LHV Academie over samenwerken in de huisartsenpraktijk
– Alles over werkgeverschap vindt u in ons thema
Digitalisering die voor de dokter werkt, daarover gaat deze podcastaflevering. Hoe kies je een goed HIS? Hoe laat je dit HIS goed voor je werken? En zorgt digitalisering voor betere zorg? Daarover praten huisarts Pascale Hendriks, huisarts en Chief Medical Information Officer (CMIO) Bart van Pinxteren, huisarts en co-host Rutger Verhoeff en podcast-host Folkert Tempelman. Met de handige tips kun je meteen aan de slag!
Meer informatie
– De LHV Academie heeft veel aanbod op dit gebied. Kijk eens naar de nascholingen ICT-ladder voor de huisartsenpraktijk, organiseren van informatiebeveiliging, digitale versnelling in de praktijk, optimale telefonische- en digitale bereikbaarheid van uw praktijk of gesprekstechnieken bij beeldbellen.
– De HIS-wiki: handige informatie per HIS (speciaal voor LHV-leden).
– Ons thema patiëntgegevens en ICT met alle handige informatie op een rij.
Omgaan met klachten, daarover hebben we het in deze aflevering. Wij willen je laten zien dat de wereld niet vergaat als je een klacht krijgt van een patiënt. Hoe kun je als huisarts omgaan met zo’n klacht? En welke tips hebben we al voor je? In deze aflevering praten Guido Adriaansens (huisarts in Beuningen) en Margo van Weert (klachtenfunctionaris bij SKGE) erover, samen met huisarts en co-host Rutger Verhoeff en podcast-host Folkert Tempelman. Een tipje van de sluier: investeren in de relatie met je patiënt is erg belangrijk!
Meer informatie
– Nascholing van de LHV Academie: Hoe ga ik om met een klacht?
– Artikel uit De Dokter: Een klacht kun je maar beter met open armen ontvangen
– Artikel uit De Dokter: Meer klachten, dus alle reden om ze klein te houden
Deze aflevering gaat over het hebben van een eigen huisartsenpraktijk. Het doel is om te delen hoe het hebben van een praktijk anderen bevalt. In deze aflevering vertellen Anne Dekker (huisarts in Leiden) en Robbert Keppel (huisarts in Maarn) erover. Wat vinden zij van het hebben van een eigen praktijk? En hoe verdelen ze bijvoorbeeld de taken? Huisarts en co-host Rutger Verhoeff en podcast-host Folkert Tempelman stellen hen prikkelende vragen. Welke tips neem jij mee?
Leuk om te weten: Robbert meldde zichzelf aan om mee te praten in een podcastflevering via podcast@lhv.nl.
Meer informatie
– Webpagina Een eigen praktijk starten
– Nascholing Praktijkstart van de LHV Academie
– Meer over de praktijkstart van Anne in het artikel in De Dokter
– Deze collega’s gingen je voor: huisartsen over hun praktijkstart
En ben jij ook op zoek naar een leuke eigen praktijk? Neem eens een kijkje op de LHV Praktijkmatch.
In deze aflevering hebben we het over zij-instromende doktersassistenten in de huisartsenpraktijk. Via een traject voor zij-instromers in de huisartsenpraktijk kunnen gemotiveerde medewerkers uit een andere sector, via een BBL-opleiding snel aan het werk als assistent in de huisartsenpraktijk. In deze aflevering vertelt een duo van een huisarts en een zij-instromende assistent waarom het traject voor hen zo goed werkt. Zij willen huisartsen enthousiasmeren om een opleidings- of werkplek te bieden aan een doktersassistent in opleiding. Te gast zijn Eric Warmenhoven, huisarts in Den Haag en zijn zij-instromende doktersassistente Quinty van der Veen. Huisarts en co-host Rutger Verhoeff en podcast-host Folkert Tempelman nemen je mee in deze aflevering.
Doe je mee?
Wil je meedoen met onze podcast? Heb je tips of tricks? Suggesties voor onderwerpen? We horen het graag. Mailen kan naar podcast@lhv.nl. En wie weet horen we jou binnenkort terug in de LHV-podcast ‘Zo wil ik dokteren’.