Spring naar content

Podcast ‘Zo wil ik dokteren!’

Welkom bij de podcast ‘Zo wil ik dokteren’ van de Landelijke Huisartsen Vereniging. In onze podcast-afleveringen behandelen we de uitdagingen die huisartsen tegenkomen. Je hoort verhalen uit de dagelijkse praktijk en krijgt praktische tips en persoonlijke adviezen van collega-huisartsen en andere deskundigen.

Ja, ik wil luisteren!

Je vindt onze podcast op jouw favoriete podcastkanaal:

Afleveringen

Huisartsen willen meer tijd voor langere consulten. Alleen dan is de juiste zorg mogelijk voor de kwetsbare patiënt. In deze podcastaflevering praten hoogleraar UMC Radboud en huisarts Maria van den Muijsenbergh, huisarts Marieke Out, huisarts en co-host Rutger Verhoeff en podcast-host Folkert Tempelman over de juiste zorg voor de kwetsbare patiënt. Wat is een kwetsbare patiënt en hoe ga je ermee om? Je hoort het in deze podcast.

Het piept en kraakt in alle zorgsectoren wat ervoor zorgt dat een groot deel van het werk terecht komt bij de huisarts. Dat zorgt voor allesbehalve breinrust.

In deze podcast praten GZ-psycholoog Gabriëlle van Geffen, huisarts Margreet Teelken, huisarts en co-host Rutger Verhoeff en podcast-host Folkert Tempelman over breinrust en hoe je dit als huisarts gemakkelijk kunt toepassen in de praktijk. Praktische tips van Gabriëlle en Margreet helpen je hopelijk op weg.

Lean is een denk- en werkwijze gericht op het continu verbeteren van bedrijfsprocessen. Iets wat goed van pas kan komen in de drukke huisartsenpraktijk! Maar hoe doet u dat en wat heb je er nu echt aan?

In onze podcastaflevering over lean werken hoor je van huisarts en lean-expert Ulrich Schultz, huisarts Nathalie Vorwald en huisarts John Oosterink meer over het werken met lean. Wat levert het op? Hoe pas je het toe? Huisarts en co-host Rutger Verhoeff en podcast-host Folkert Tempelman mogen ook in deze aflevering niet ontbreken.

Zijn er nog huisartsen, praktijkondersteuners of assistenten die het niet hebben meegemaakt? Agressie, het komt helaas ook vaak voor in de huisartsenpraktijk. Meestal verbaal, soms ook fysiek.  ‘Een patiënt ging mij bedreigen: “ik zorg ervoor dat je je praktijk verliest”.’

In deze podcastaflevering praten huisarts Irene van Rijn, praktijkmanager/doktersassistent Merle Knufing en trainer in agressietrainingen bij de LHV Academie Frank van As over agressie. Huisarts en co-host Rutger Verhoeff en podcast-host Folkert Tempelman stellen rake vragen. Hoort agressie er nu eenmaal bij? Of is agressie te voorkomen en hoe pak je dat aan met je team? Dit en veel praktische tips hoor je in de podcast.

Huisarts ben je niet alleen: samen met jouw team zorg je voor patiënten en ook voor elkaar. Maar wat is een goed team? Hoe zorg je voor een balans in zakelijk en persoonlijk? En wat is nodig voor een prettige samenwerking waarbij je het beste in elkaar naar boven haalt? 

In onze podcastaflevering over werken met een fijn team hoor je van huisartsen Peter Dekkers, Lotte Theunissen en Monique Smeets hoe zij dit aanpakken. Huisarts en co-host Rutger Verhoeff en podcast-host Folkert Tempelman stellen prikkelende vragen.

Digitalisering die voor de dokter werkt, daarover gaat deze podcast. Hoe kies je een goed HIS? Hoe laat je dit HIS goed voor je werken? En zorgt digitalisering voor betere zorg? Daarover praten huisarts Pascale Hendriks, huisarts en Chief Medical Information Officer (CMIO) Bart van Pinxteren, huisarts en co-host Rutger Verhoeff en podcast-host Folkert Tempelman. Met de handige tips kun je meteen aan de slag!

Doe je mee?

Wil je meedoen met onze podcast? Heb je tips of tricks? Suggesties voor onderwerpen? We horen het graag. Mailen kan naar podcast@lhv.nl. En wie weet horen we jou binnenkort terug in de LHV-podcast ‘Zo wil ik dokteren’.