Spring naar content
Afdeling Midden-Nederland

Ambassadeursblog – Hoeveel NONI’s?

Huisartsen Marie Annet en Sharon hebben een innovatieve nulpraktijk geopend. In dit blog neemt Marie Annet je mee op dit avontuur. Welkom bij deel 2 van de bloggende nulpraktijk-starter!

De dag is aangebroken, het is 2 april 2024. Anderhalf jaar hebben we naar dit moment uitgekeken.  Vol goede moed openen we om acht uur onze praktijkdeur. Er is geen lintje om door te knippen en geen burgemeester met fanfare om ons te verwelkomen maar dat zal de pret niet drukken. We zetten de tussendeur op de knip en onze banner voor de deur. Vanaf nu zijn we echt geopend!

De eerste patiënt

We nestelen ons achter het nog vrijwel lege bureau en dan begint het wachten. We hebben op onze website en via briefjes bij de receptie van het ziekenhuis bekend gemaakt dat we vanaf vandaag open zijn voor inschrijving.

Na tien minuten kijken we elkaar aan, horen we daar geschuifel? De eerste patiënt? We springen op van onze stoelen. De bloemist die van achter de bos bloemen tevoorschijn komt lijkt enigszins overvallen door dit enthousiasme. We geven de bos een mooi plekje en nestelen ons weer achter ons bureau. We kletsen wat, drinken een kop thee, bespreken ons to-do lijstje en dan…… weer geschuifel.

We lopen naar de gang en tadaa daar zit dan wel patiënt nummer 1! Vol trots nemen wij het inschrijfformulier aan. We schrijven onze eerste patiënt direct in. We hebben gekozen voor het huisartsinformatiesysteem van Health Connected, een relatief nieuw systeem waar we hoge verwachtingen van hebben. Over de zoektocht naar het HIS in een later blog meer. De inschrijving in dit HIS gaat ieder geval snel en gemakkelijk, dat is fijn. Het begin van ons patiënt bestand is gelegd.

Hoge nood?

We lachen er om, nog maar 2999 patiënten te gaan. Moet wel lukken toch?

We zitten in een gebied waar al enkele jaren een huisartsentekort is en de gevestigde praktijken geen plek meer kunnen bieden aan nieuwe patiënten. We zijn hier terecht gekomen door een oproep van de HAGRO voor een gesteunde, vrije vestiging en ook in de gemeentepolitiek stond het lokale huisartsentekort al een tijde op de agenda. De nood lijkt dus hoog. Maar hoeveel patiënten hebben er hier nu echt geen huisarts? Niemand die het ons precies kan vertellen. Het blijft toch wel spannend want hebben we na een maand 10 patiënten of zijn het er 100? Hebben we na een jaar 1000 patiënten of blijft het bij een schamele 300? We hebben een begroting gemaakt op basis van een grove schatting maar we hadden dit natuurlijk liever gedaan met harde cijfers. Zijn die cijfers er eigenlijk wel? En als ze er zijn wie heeft ze dan? Een belangrijk punt om over na te denken. Want met de roep om meer praktijkhouders is dit een van de aspecten die het starten van een nulpraktijk erg onzeker maakt. Een drempel die we samen mogelijk een beetje kunnen verlagen. Misschien zou enig inzicht in de NONI registratie van de zorgverzekeraar al helpen, het is maar een idee. Wij wachten voorlopig geduldig af en verwelkomen iedere patiënt met open armen.

Vazen

De rest van de dag vult zich met het in ontvangst nemen van inschrijfformulieren maar minstens net zoveel bloemen. Aan het einde van de dag staat onze patiënten teller op 10 en zijn de wasbakken gevuld met heerlijk geurende boeketten. We gaan voldaan naar huis.

En o ja, een tip bij het starten van je praktijk? Vazen, heel veel vazen…….

Nieuws

Op 22 mei vindt in de Tweede Kamer het commissiedebat eerstelijnszorg plaats met beide ministers van VWS. Voor dit overleg

Patiënten, artsen en apothekers worden regelmatig geconfronteerd met niet-leverbare medicatie. Dit is een zeer zorgelijke ontwikkeling. In de eerste plaats

Praktijkdashboard Patiëntenteller: 150Aanschaf van de week: een praktijkfietsOverwinning van de week: 50! nieuwe patiënten Waarom heb je eigenlijk geen bestaande