Spring naar content

De Dokter april 2020

Nr. 2 – Jaargang 11

In dit nummer

  • Binnenkijken bij praktijk Hohmann & De Vet in Rotterdam
  • Het ideaal: een vertrouwensband met patiënten in een overzichtelijke praktijk
  • Alles over de Cao Huisartsenzorg en een goed gesprek
  • Gevolgen Wet DBA: Toekomstige zzp-wetgeving gaat alle huisartsen aan
  • Mijn praktijkstart: Merel van Gelderen

Artikelen in dit nummer

Het coronavirus is elke dag voorpaginanieuws. Sinds de laatste week van februari staan alle huisartsenorganisaties op scherp, landelijk en in de regio. De huisartsen rampenopvangplannen blijken goud waard. De rollen en taken zijn verdeeld, alle betrokkenen weten waar en bij wie ze moeten zijn, zeker op cruciale momenten. De landelijke en regionale crisisteams draaien op volle toeren. Hieronder verhalen van LHV’ers in de frontlinie van de strijd.

Of de opvolger van de Wet DBA er komt of niet, in alle gevallen worden waarnemingen die langer dan een jaar duren risicovoller. Voor de huisartsenzorg heeft dat grote gevolgen, want veel waarnemers hebben een ‘vaste’ waarneemplek. LHV-jurist David Renkema legt uit hoe het zit met de nieuwe wetgeving en waar u als praktijkhoudend of waarnemend huisarts rekening mee moet houden.

Ze wilden de mooiste huisartsenpraktijk van Nederland en die hébben ze nu. Geen twijfel mogelijk, zeggen Annemarie de Vet en Femke Hohmann, een paar maanden na het betrekken van hun nieuwe pand in Rotterdam. Ze zijn niet de enigen die er zo over denken; de 12-jarige dochter van Hohmann vroeg al of ze niet met het gezin naar het praktijkpand konden verhuizen.

Wilt u iets opzoeken in de cao? Weten of vakantiedagen moeten worden uitbetaald? En wat precies het verschil is tussen doktersassistent A en B? Op de net gelanceerde cao-app voor de huisartsenzorg vindt u meteen de informatie die u nodig hebt. En meer. Want de app biedt ook inspiratie voor een goed gesprek met medewerkers over duurzame inzetbaarheid.

Hoe kijken huisartsen terug op de start van hun eigen praktijk? Welke plannen zijn er voor de toekomst? En welk advies hebben zij voor andere starters? Merel van Gelderen over haar praktijkstart in Landgraaf.

Verreweg de meeste huisartsen willen samenwerken met één of een paar collega’s in een liefst eigen praktijk, zodat ze een persoonlijke band met hun patiënten kunnen opbouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van de LHV onder 2800 huisartsen. LHV-bestuurder Wendy Borneman: ‘We zien ook dat zowel jonge als oudere huisartsen veelal niet fulltime in de dagpraktijk willen werken, zodat andere verplichtingen ook nog te behappen zijn.’

Stel dat de huisartsenpost ’s nachts alleen nog patiënten met echte urgentie ziet. En dat minder urgente patiënten de volgende ochtend worden gezien. Hoeveel lichter zou dat de diensten maken en hoeveel huisartsen zou dat schelen? Elke huisartsenpost die aan de slag wil met ‘Alleen U1 en U2 in de nacht’ kan zich aanmelden als koploper.