Spring naar content

De Dokter december 2020

Nr. 7 – Jaargang 11

In dit nummer

  • De toekomst van de ANW-zorg
  • Uitbreiding LHV-mentorschapsproject
  • De LHV in beweging
  • (Huisartsen)zorg in Covid-tijd
  • Kennismaken met nieuwe LHV-bestuursleden
  • Mijn werk&ik: Joyce Sombroek

Artikelen in dit nummer

‘Veel van wat ik in topsport heb geleerd, zie ik terug in de zorg’ Op het moment dat Joyce Sombroek (30) in 2008 aan haar studie geneeskunde begon, nam ook haar professionele hockeycarrière – die in 2018 eindigde – een hoge vlucht. Op 1 maart van dit jaar begon ze aan de huisartsopleiding, ze werkt in een gezondheidscentrum in Aalsmeer. Sombroek is tevens bestuurslid van Spieren voor Spieren, ambassadeur voor de Edwin van der Sar Foundation en spreker. ‘Topsport heeft mij gevormd en dingen geleerd die in mijn werk als arts terugkomen.’

De huisartsenzorg zette zich bij het begin van de herfst schrap voor de tweede golf. De reguliere zorg moest overeind blijven, kwetsbare patiënten moesten goede zorg krijgen. Hoe verloopt dat tot nu toe? Wat zijn de knelpunten? Waar zetten huisartsen een stapje extra? Vier verhalen uit het land, over zorg in Covid-tijd.

Ervaren huisartsen staan collega’s aan het begin van hun loopbaan bij als mentor. Dat begon ruim vijf jaar geleden als pilot in Oost-Nederland. De afgelopen jaren sloten steeds meer kringen aan bij het LHV-mentorschapsproject. Aan mentoren is nooit een gebrek. ‘Het is heel prettig mensen te helpen om stappen te zetten’, zegt een van hen. De mentees op hun beurt geven aan dat het fijn is om te sparren met iemand die niet te ver weg woont, maar toch wat afstand heeft.

Ze hadden in hun regio al ruime bestuurservaring en komen nu het landelijk bestuur versterken: Aard Verdaasdonk, praktijkhoudend huisarts in Elst, en Hilly ter Veer, waarnemend huisarts in Friesland en Drenthe. Waar staan en gaan ze voor?

De contouren van de vernieuwde LHV worden steeds duidelijker, nu het traject MOVE (modernisering vereniging) vordert. Waarom is die modernisering nodig en hoe gaat de eigentijdse jas van de LHV eruitzien? Diverse betrokkenen geven hun visie op nut en noodzaak van MOVE. ‘MOVE biedt ons een prachtige kans om te gaan naar een vereniging waarin ieders stem telt.’

Nu alle schijnwerpers op Covid-19 staan, lijkt het vraagstuk ‘spoedzorg’ haast minder urgent. Maar achter de schermen, in het land en in de regio, gebeurt van alles om misschien wel het grootste knelpunt in de huisartsenzorg op te lossen. Van geleerde lessen in coronatijd tot de VWS-houtskoolschets: hoe de spoedzorg van de toekomst vorm begint te krijgen. Spoed is niet alleen spoed, spoed is vooral: samen.