Voortgang vaccinatie huisartsen en medewerkers van de huisartsenposten

 
Voortgang vaccinatie huisartsen en medewerkers van de huisartsenposten
Op dit moment zijn er ongeveer 6500 huisartsen en bepaalde zorgverleners van huisartsenposten gevaccineerd tegen COVID-19. Na de aftrap in Enschede vrijdagavond zijn er in de afgelopen week in nog 11 ziekenhuizen zorgverleners uit de huisartsenspoedzorg ingeënt. Vanaf donderdag 28 januari komen daar nog zo’n 900 zorgprofessionals uit Limburg bij, in twee ziekenhuizen. De andere negen locaties volgen zo snel als mogelijk.

Huisarts Joris van Grafhorst vaccineert collega huisarts Marieke Nijhof (Fotograaf Rikkert Harink)De uitvoering van de vaccinaties van huisartsen en bepaalde medewerkers van de huisartsenposten vindt plaats in 23 ziekenhuizen verspreid over het land. De organisatie vindt regionaal plaats. De regionale acute zorgnetwerken (de ROAZ), de LHV (landelijk en regionaal) en de huisartsenposten coördineren de uitvoering in de ziekenhuizen die in hun regio’s liggen.

Regionale aanpak binnen de beperkte mogelijkheden

De precieze uitvoering verschilt per regio. Zo is er de ene keer vanuit het ziekenhuis capaciteit om de vaccinaties uit te voeren, de andere keer nemen de huisartsen zelf de vaccinaties op zich, binnen de voorzieningen van het ziekenhuis.

We werken met de uitvoering die regionaal het beste past en het snelste is te organiseren, gezien de urgentie. We zijn daarin afhankelijk van de hoeveelheid vaccin die beschikbaar is en de groep die door VWS is gedefinieerd die in aanmerking komt voor vaccinatie op dit moment.

De planning is dat volgende week in alle overige ziekenhuizen de vaccinatie plaatsvindt. Huisartsen en de betreffende medewerkers van de posten worden daar vanzelf voor uitgenodigd.

Hopelijk ook spoedig vaccinatie praktijkpersoneel

Zeker met de dreiging die de Britse variant van het virus vormt voor de besmettingsgraad, is het noodzakelijk nu te vaccineren om de spoedzorg op de been te houden. We zijn natuurlijk blij dat de mogelijkheid er nu is voor de huisartsen om gevaccineerd te worden. Daarbij is het belangrijk dat óók de rest van het team in de praktijk snel gevaccineerd wordt. Daarmee kunnen huisartsen en hun team de zorg blijven dragen voor de duizenden COVID-patiënten en alle andere patiënten in de thuissituatie. Hopelijk komt daar snel meer nieuws over vanuit VWS en RIVM.