Spring naar content

Wijzigen & Opzeggen

Veel wijzigingen in jouw lidmaatschap kun je zelf regelen, via Mijn LHV. We leggen op deze pagina uit hoe je dat doet. En waarvoor je contact met ons opneemt.

Veelgestelde vragen

Het LHV-lidmaatschap loopt per kalenderjaar. Word je gedurende het jaar lid, dan betaal je alleen contributie voor de resterende maanden van dat jaar, daarna wordt je lidmaatschap per kalenderjaar verlengd (tenzij je voor 1 december van het lopende jaar opzegt).

 1. Ga naar mijn.lhv.nl en log hier in met jouw HAweb-account. Je kunt Mijn LHV ook bereiken via lhv.nl. Dan log je eerst in en kies je vervolgens bovenin voor Mijn Gegevens.
 2. Om je gegevens te controleren kies je voor de groene knop [Gegevens inzien of wijzigen].
 3. Je kiest rechtsboven het gegevensblok dat je wilt wijzigen op [Aanpassen] om wijzigingen in jouw gegevens aan te brengen. Let op: vergeet niet om op de knop [Gegevens opslaan] te klikken.
 4. Na het opslaan worden je gegevens doorgestuurd naar de ledenadministratie en zullen jouw gegevens binnen enkele dagen gewijzigd worden.
 1. Ga naar mijn.lhv.nl en log hier in met jouw HAweb-account. Je kunt Mijn LHV ook bereiken via lhv.nl. Dan log je eerst in en kies je vervolgens bovenin voor Mijn Facturen.
 2. Om je openstaande facturen te bekijken kies je voor de groene knop [Bekijk je betalingsoverzicht]. Het rode cijfer geeft het aantal openstaande facturen aan.
 3. In uw betalingsoverzicht ziet je alle openstaande facturen. Je kunt alle facturen gemakkelijk downloaden. Ook kun je de factuurhistorie bekijken.
 4. Je kunt de facturen selecteren. Nu verschijnt er onderaan een knop [Betalen]. Je kunt de geselecteerde facturen gemakkelijk betalen met iDeal.
 5. Na betaling via iDeal wordt de status van de factuur bijgewerkt naar ‘Betaald – in verwerking’. Het openstaande totaalsaldo wordt ook bijgewerkt. De LHV-ledenadministratie heeft enkele dagen nodig om jouw betaling te verwerken.

Wij vinden het jammer dat je overweegt je lidmaatschap op te zeggen. Misschien is dat ook niet nodig, omdat er ook andere lidmaatschapsmogelijkheden zijn. Hieronder beschrijven we een aantal situaties waarin dat het geval is. Wil je toch opzeggen, dan vind je onderaan deze pagina hoe je dat kunt doen en welke opzegtermijn daarbij geldt.

1. Ik leg mijn werk als huisarts neer

Als je (tijdelijk) niet meer als huisarts werkt, dan is het in bepaalde omstandigheden mogelijk dat de LHV je een buitengewoon lidmaatschap aanbiedt. Denk aan wanneer je met pensioen gaat waardoor je huisartsregistratie verloopt, wanneer je tijdelijk in het buitenland werkzaam bent als huisarts en wel lid wilt blijven of als je tijdelijk niet kunt werken door ziekte. Met een buitengewoon lidmaatschap blijf je de tijdschriften De Dokter en Medisch Contact ontvangen en kun je deelnemen aan bijeenkomsten van de LHV. De contributie in 2024 is € 147,71 per jaar, daarnaast betaal je € 151,23 per jaar KNMG-afdracht.

Neem contact met ons, dan bekijken we op individueel niveau of het mogelijk is om je reguliere lidmaatschap om te zetten naar een buitengewoon lidmaatschap. Mail dan naar ledenadministratie@lhv.nl of bel 085 04 80 061.

2. Het lidmaatschap is te duur

De hoogte van de LHV-contributie is inkomensafhankelijk. Het wordt bepaald op basis van de WUO (Winst Uit Onderneming) als je praktijkhouder of waarnemend huisarts bent, of het bruto jaarsalaris als je in loondienst bent.

Is er iets veranderd in je situatie en ben je niet meer in de juiste inkomensklasse ingedeeld voor het bepalen van de contributie? Neem dan contact met ons op. Je kunt je wijziging doorgeven via Mijn LHV. We vragen je hierbij een document te uploaden waarop jouw nieuwe inkomsten zijn te zien. Op basis hiervan kunnen we nagaan of je in een lagere contributieklasse moet worden ingedeeld.

3. Ik ga emigreren

Als je gaat emigreren, kun je via ons Buitengewoon lidmaatschap betrokken blijven bij jouw beroepsvereniging. Er zullen dan verder geen veranderingen plaatsvinden in jouw lidmaatschap. Zo blijf je ons tijdschrift De Dokter en de nieuwsbrief ontvangen. De contributie voor het buitengewoon lidmaatschap in 2024 is € 147,71 per jaar, daarnaast betaal je € 151,23 per jaar KNMG-afdracht. Je kunt je lidmaatschap wijzigen via Mijn LHV.

Toch opzeggen?

 • Dan kun je je lidmaatschap schriftelijk of per e-mail beëindigen.
 • Dit moet uiterlijk één maand voor het einde van het kalenderjaar, dus uiterlijk 1 december van dat jaar.
 • Vermeld bij jouw opzegging jouw naam, adres en lidmaatschapsnummer.
 • Ook vragen wij je om een reden van opzegging te vermelden.

Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV)
t.a.v. Afdeling Ledenadministratie
Postbus 20056
3502 LB Utrecht

ledenadministratie@lhv.nl