Spring naar content
Afdeling Midden-Nederland

Ambassadeursblog – Eco-logisch?

Praktijkdashboard

Patiëntenteller: 200
Overwinning van de week: Uitbetaling van de eerste declaratie (€12,21)

Regeringsakkoord

Na maanden van politieke onzekerheid ligt er een akkoord, mijn handen jeuken. Want wat betekent dit akkoord voor de zorg? En welke invloed heeft het op mij als beginnende praktijkhouder? Ik lees het 26 pagina tellende pakket door maar realiseer me dat er nog veel onduidelijk is.  Wat gaat de invulling van dit akkoord zijn en wie gaat het inkleuren? Op LinkedIn heb ik de blondste politicus van ons land al wel enkele suggesties gedaan voor het invullen van deze hoofdlijnen maar met het schrijven van een blog over de inhoud van het regeringsakkoord besluit ik nog maar even te wachten totdat er meer bekend is. Die houden jullie dus nog tegoed.

Zonnige dag

De zon staat hoog aan de hemel, de eerste zonnige dag in deze lente is eindelijk aangebroken. Na wekenlang vol regen en herfstachtig weer smacht iedereen naar dit beetje zonneschijn. Het is rustig in de praktijk. Iedereen zal wel heerlijk op een terrasje zitten, even al het lichamelijk ongemak vergetend. Ze hebben groot gelijk. Ik zit achter mijn bureau en probeer mijn to-do lijstje af te werken. De zweetdruppels verzamelen zich langzaam op mijn rug. Het is warm, tropisch warm in mijn spreekkamer.  De airco op de gang loeit maar het blijft heet, ik open het raam en voel dat een klein zuchtje wind de ergste hitte verdrijft, het voelt heerlijk.  Maar wat doe ik nu? Airco aan en raam open? Is dat niet heel slecht voor het milieu?!

Wij zijn gehuisvest in een oud ziekenhuisgebouw dat nu functioneert als een buitenpolikliniek. In tijden van huisvestingsproblematiek prijzen we onszelf gelukkig met de negentig vierkante meter die we hier mogen huren. We kunnen nog uitbreiden indien we in de toekomst willen groeien en genieten zelfs van aparte onderzoekskamers, hoe luxe is dat?  Onze praktijk bevindt zich aan het einde van een hele lange gang bestaand uit laagbouw. Bij regen hoor je het gezellige geluid van tikkende regendruppeltjes op het platte dak en bij zonneschijn wordt datzelfde dak heerlijk verwarmd totdat binnen bijna het kookpunt wordt bereikt. In de gang hangt een bakbeest van een airco die goed in staat is de gang in een ijskast te veranderen maar de spreekkamers met zijn lucht blowende capaciteiten helaas niet bereikt. Het is een tijdelijk onderkomen want over enkele jaren zal hier een nieuw gebouw herrijzen, een state-of-the-art zorgcentrum dat voldoet aan alle toekomstige duurzaamheidseisen. Tot die tijd roeien we even met de riemen die we hebben.  Voor nu nestel ik me weer even achter mijn bureau en geniet ik van het koele briesje dat door het geopende raam binnenkomt want in het nieuwe gebouw zullen we wel een fancy luchtverversingssysteem krijgen en mogen de ramen vast niet meer open. 

Verduurzamen

Bij het starten van onze praktijk kwam ook het thema duurzaamheid om de hoek kijken. In tijden van globale opwarming is dit niet meer weg te denken en ook als startende huisarts is dit een punt van aandacht. Het gebouw waarin we huizen kunnen we helaas niet plots verduurzamen maar wat kunnen we dan wel?

Allereerst hebben we onze praktijk ingericht met tweedehands meubilair. Nee geen oude krakkemikkige houten stoeltjes, of klassieke bruine bureaus maar mooi en degelijk meubilair uit de voorraad van onze verhuurder. Zij waren zo vriendelijk om de inrichting van deze oude polikliniek te laten staan en dat meubilair is zeker goed genoeg om nog een ronde mee te gaan. Een mooi voordeeltje voor ons.   

Daarnaast hebben we onze medische apparatuur aangeschaft in een tweedehands groothandel vijftig kilometer verderop. Stel je een grote industriële hal voor die vol staat met allerlei medische apparatuur.  Tegen een fractie van de nieuwprijs konden we daar vrijwel al onze medische apparatuur aanschaffen, het voelde als een snoepwinkel. De meeste klanten komen uit verre oorden zoals Egypte, Afrika of Oostbloklanden maar ook wij als Hollanders waren er meer dan welkom. Helaas kaapte een Egyptische koper net voor onze neus de knalroze gynaecologische onderzoeksstoel weg maar er bleef gelukkig nog genoeg over voor ons. We zijn nog even in de verleiding gekomen om een CT-scanner te kopen want we dachten dat het wel een originele inkom had kunnen zijn maar vanwege het gebrek aan huisartsenuitstraling hebben we hem toch maar laten staan.

Niet ecologisch

We kwamen er na aanschaf van al deze apparatuur wel achter dat de levensduur van enkele apparaten een herkeuring waarschijnlijk in de weg zal staan. Niet dat de apparaten het niet meer doen, ze functioneren nog prima, zijn technisch nagekeken en getest maar hun levensduur overschrijdt de grens voor het onderhoud en herkeuring. Dit klinkt mij vooral in de oren als slimme commercie en niet als duurzaam, zeker niet eco-logisch toch?  

De zoektocht naar een ecologisch middel voor het reinigen van onze medische instrumenten is helaas gestrand. Waar de ene leverancier beweerde dat het aangeboden middel ecologisch verantwoord zou zijn en je het met een gerust hart door de gootsteen mag spoelen, gaf de andere leverancier aan dat het zeer giftig was en dat zij aanraden om in vol beschermingsornaat dagelijks je medische instrumenten te reinigen en daarna het chemische middel af te voeren naar het gemeentelijk reinigingsstation. Dus is het nu wel of niet verantwoord? Ik weet het ook niet meer en heb er daarom maar voor gekozen dit uit te besteden aan een externe partij.  Hebben we ook direct het probleem met onze voor de keuring te oude maar nog wel goed functionerende autoclaaf getackeld.

Alle kleine beetjes helpen

Verder doen we de voor de hand liggende dingen zoals het recyclen van het onderzoeksbankpapier, het afwassen van onze vier koffiekopjes met de hand, één centrale printer, het licht uitzetten bij het verlaten van het vertrek en hebben we net een praktijkfiets aangeschaft zodat we onze gemotoriseerde vierwielers wat vaker kunnen laten staan. De berekening van onze milieu-impact hebben we nog wel even uitgesteld en het raam gaan we af en toe nog wel een beetje openzetten maar in het kader van alle kleine beetjes helpen proberen ook wij ons steentje bij te dragen.  

Nieuws

De LHV maakt zich grote zorgen om de oplopende medicatietekorten. Samen met NHG en KNMP vragen wij de minister met

Wat speelt er in de politiek, wat raakt de huisartsenzorg en hoe brengen wij belangrijke thema’s voor jou onder de

Een structurele loonsverhoging, meer regie op het indelen van diensten en het gelijktrekken van belangrijke verschillen tussen hidha’s en huisartsen