AZWA: Dit betekent het nieuwe akkoord voor jou als huisarts
De druk op de huisartsenzorg is ongekend hoog. De werkdruk stijgt, de zorgvragen worden complexer en in veel regio’s is het moeilijk om een vaste huisarts te vinden. Tegelijkertijd blijft de LHV zich voor jou – met succes – hard maken voor realistische oplossingen. Het nieuwe Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA) is daarvan een tastbaar resultaat.

“Er is afgesproken dat de huisartsenzorg mag groeien”
– Marjolein Tasche
Het AZWA is een aanvulling op het Integraal Zorgakkoord (IZA) en bevat concrete afspraken waarmee we vooruit kunnen. Afspraken die raken aan jouw werk. Aan jouw praktijk. En aan de patiëntenzorg die je wilt blijven bieden. Het is een akkoord waarin afspraken staan die voor ons huisartsen essentieel zijn.
Zeven punten waar jij als huisarts echt iets aan hebt
Binnen het AZWA heeft de LHV stevige inbreng gehad en met resultaat. Wat betekent dit akkoord concreet voor jou? Hieronder de 7 hoofdpunten, waarover je de komende weken meer leest.
- Minder regeldruk en administratie
Postverwerking automatiseren. Onnodige machtigingen schrappen. Zinnige registratie als norm. De afspraken maken merkbaar verschil in de praktijk. - Vervolgzorg beter geregeld, o.a. richting ggz
Snellere verwijzing, minder exclusiecriteria, samenwerking met sociaal domein en ggz wordt concreet ondersteund en gefinancierd. - Ruimte voor huisvesting
In het akkoord is afgesproken dat er maatwerkafspraken komen per regio, zodat praktijken kunnen uitbreiden of zich kunnen vestigen waar dat hard nodig is. - Digitalisering en inzet van AI
Van spraakgestuurde dossiervorming tot veilige digitale gegevensuitwisseling: de huisarts en de patient krijgt structurele ondersteuning bij de digitale transitie. - Continuïteit en sterke eerste lijn
Wijken en regio’s krijgen middelen voor het versterken van eerstelijns samenwerking. Iedereen moet toegang hebben tot een vaste huisarts. - Praktijkhouderschap stimuleren
Er komen maatregelen voor het behoud én de instroom van praktijkhouders. Duurzame praktijkvoering wordt ondersteund. - Toekomstgerichte bekostiging
In het akkoord staat: we gaan concreet praten over de opbouw van tarieven.
Waarom dit akkoord nú nodig is
We staan voor een zorginfarct. In 2028 dreigt een tekort van 300.000 zorgprofessionals. In 2040 zijn er ruim 2 miljoen 75-plussers. En dagelijks ervaar jij nu al deels wat dat betekent. Daarom is het tijd voor actie – met afspraken die:
Oké, we zijn er nog niet. De details en uitwerking volgen nog en dat doen we samen – met collega-huisartsen, partners in de zorg en welzijn en met patiënten. En ja, de financiering is in de financiële paragraaf van het AZWA goed geregeld. Natuurlijk weten we niet of de extra financiële ruimte blijft als het halveren van het eigen risico niet wordt overgenomen door het nieuwe kabinet. Onderdeel van het AZWA is dat we dan de haalbaarheid van de afspraken opnieuw bezien.
“Met het tekenen van dit aanvullend akkoord blijft de groeiruimte voor de huisartsenzorg (3,5%) en de multidisciplinaire zorg (5%) voor 2027 en 2028 geborgd. Ook als de maatregel voor verlaging van het eigen risico komt te vervallen”
– Marjolein Tasche
Maar wat als er straks een nieuw kabinet komt?
Wat gaat er gebeuren met bijvoorbeeld het eigen risico als er een nieuw kabinet komt? Dat weten we nu nog niet. We hebben nu urgentie, goede afspraken en randvoorwaarden. Daarom beginnen we nu. Veranderingen komen hoe dan ook en daar dealen we straks mee. Zo hebben we dat samen afgesproken met als IZA-partijen. Als lid van de LHV profiteer jij nu van deze goede afspraken en randvoorwaarden. We hebben met het AZWA een basis om de zorg verder vorm te geven.
“Instemmen met dit akkoord is goed voor de huisarts, de praktijk én de patiënt. Zo houden we samen de zorgtoegankelijk voor iedereen”
– Marjolein Tasche
Vervolg
We informeren je deze zomer verder over het AZWA. Je kunt met vragen en opmerkingen contact opnemen met je afdeling of LHV-ambassadeur. Jouw LHV-afdeling spreekt zich, mede namens jou, begin september uit over het AZWA. Als de ledenvergadering steun uitspreekt voor het AZWA, dan tekenen we het akkoord formeel medio september.
Volg de serie: elke week verdieping
De komende weken publiceren we per thema/afspraak een verdiepende toelichting in de vorm van een nieuwsbericht. Wat staat er precies in het akkoord? Wat kun jij verwachten? En hoe werkt dit uit in de regio? We maken het concreet – met praktijkvoorbeelden, regionale doorkijkjes en jouw veelgestelde vragen.
Meer informatie
Nieuws
De gesprekken over het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA) gaan door. De Tweede Kamer heeft het onderwerp vooralsnog niet controversieel
De politieke chaos na de kabinetsval en het vertrek van minister Agema raakt ook de zorg. Toch willen de betrokken
Tijdens de Landelijke Ledenvergadering (LLV) zijn de LHV-ambassadeurs bijgepraat over de laatste stand van zaken rond het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO)