AZWA: Minder rompslomp, meer tijd voor de patiënt
Iedere huisarts kent het: formulieren, machtigingen, verantwoordingen – het stapelt zich op. In plaats van medische zorg leveren, ben je te vaak bezig met administratie. En dat frustreert, remt en kost energie. In het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA) hebben we afspraken gemaakt om hier verandering in te brengen.

Welke afspraken staan er in het AZWA?
Om de regeldruk voor zorgprofessionals te verminderen, worden succesvolle doorbraakprojecten landelijk opgeschaald. Zoals de automatisering van de postverwerking en de aanpak van de verkeerde bedden problematiek. Ook als huisarts zul je hier de voordelen van gaan merken.
Kijk voor meer informatie over de plannen op de website van de Regiegroep Aanpak Regeldruk.
“Meer tijd voor de patiënt, minder tijd voor papierwerk – automatische postverwerking haalt de regeldruk weg bij mij als huisarts, deze en andere afspraken zullen leiden tot meer werkgenot en betere zorgverlening”
–Marie-Annet Vollebregt, LHV- ambassadeur
Machtigingen en verklaringen moeten een middel zijn, geen doel op zich. Afgesproken is daarom dat zorgverzekeraars en gemeenten jaarlijks een aantal overbodige verplichtingen vereenvoudigen of schrappen. Elke sector mag zelf elk jaar een voorzet doen van machtigingen en verklaringen die ter discussie staan. Welke machtiging kan volgens jou wel weg?
Afspraken over formats en controles worden geharmoniseerd. Weg met drie keer hetzelfde, voor drie partijen. Brancheverenigingen stellen jaarlijks een lijst op met de 10 meest belastende eisen per sector. Zorgverzekeraars en gemeenten bepalen hoe deze kunnen worden vereenvoudigd, geharmoniseerd of afgeschaft kunnen worden. In de huisartsenzorg hebben we bijvoorbeeld al afspraken gemaakt over volgbeleid.
De AI-ontwikkelingen gaan razendsnel en bieden ook veel kansen in het verminderen van administratieve handelingen. Door spraakgestuurd rapporteren of door voorspellende ondersteuning bijvoorbeeld. In het AZWA zijn afspraken gemaakt voor het creëren van een AI-zorgklimaat en snelle implementatie van bewezen AI-toepassingen. Als huisarts mag je rekenen op duidelijke richtlijnen en goede scholing.
Gegevensuitwisseling wordt eenvoudiger, veiliger en minder tijdrovend. Hiervoor werken betrokken partijen binnen drie maanden een strategie uit en wordt onderzocht welke infrastructuur nodig is. Als huisarts ga je hier zeker wat van merken.
“Deze afspraak hadden we al gemaakt in het IZA, maar wordt nu geïntensiveerd. Deze afspraak ziet er wat ons betreft goed uit!”
-Frans Sturm, LHV- ambassadeur
Wat merk jij in de praktijk?
Uiteraard houden we als LHV vinger aan de pols en checken we regelmatig de vooruitgang op de verschillende afspraken.
Wat doet de LHV op dit thema?
De LHV is al geruime tijd actief op het terugdringen van administratieve regeldruk voor huisartsen. Een greep uit onze activiteiten:
- Als Eerstelijnscoalitie vragen we aandacht voor administratieve lasten, die voortvloeien uit wetgeving. Met succes! Zo geldt door onze inspanningen voor micro-zorgaanbieders een lichtere jaarverantwoording en is de getalsgrens voor intern toezicht verhoogd van 25 naar 50 medewerkers.
- We maken afspraken om regeldruk bij huisartsen aan te pakken via [Ont]Regel de Zorg. We brengen huisartsencasuïstiek in en geven signalen vanuit onze achterban. Concrete resultaten zijn de verwijsafspraken medisch-specialistische zorg en de afspraken over tussentijdse (na)controles door medisch specialist en huisarts.
- We maken afspraken tussen huisartsenorganisaties, zorgverzekeraars en overheid om controle- en verantwoordingseisen en administratieve lasten te verminderen. Het nakomen van deze afspraken monitoren we via de werkgroep Bureaucratie en Administratieve Lasten.
- We maken deel uit van de Regiegroep Aanpak Regeldruk. Samen met andere IZA-partners pakken we de regie om de regeldruk voor zorgprofessionals terug te dringen.
Lees op de webpagina Administratieve lasten voor huisartsen verminderen meer over onze inspanningen om de administratieve lastendruk terug te dringen
Meer informatie
Volg de serie: elke week verdieping
De komende weken publiceren we per thema/afspraak een verdiepende toelichting in de vorm van een nieuwsbericht. Wat staat er precies in het akkoord? Wat kun jij verwachten? En hoe werkt dit uit in de regio? We maken het concreet – met praktijkvoorbeelden, regionale doorkijkjes en jouw veelgestelde vragen.
Nieuws
Iedere huisarts kent het: formulieren, machtigingen, verantwoordingen – het stapelt zich op. In plaats van medische zorg leveren, ben je
De komende weken staan in het teken van jouw stem over het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Tijdens de Landelijke
De druk op de huisartsenzorg is ongekend hoog. De werkdruk stijgt, de zorgvragen worden complexer en in veel regio’s is