Spring naar content
Afdeling Noord-Holland Noord

Belangenbehartiging niet-praktijkhoudende huisartsen

Om de verbinding met de niet-praktijkhoudende collega’s te verbeteren en daarmee de belangenbehartiging beter te kunnen vormgeven is er onlangs een korte enquête uitgezet onder de 78 niet-praktijkhoudende huisartsen uit ons afdelingsgebied. Dit betreft de waarnemers, de huisartsen in dienst van bijvoorbeeld een gezondheidscentrum (HID) en de huisarts in dienst van een huisarts (HIDHA). De uitkomst van die enquête delen we hier.

Waarom deze enquête?

De LHV-afdeling Noord-Holland Noord houdt zich bezig met de belangenbehartiging van álle leden in onze regio. Ook die van de niet-praktijkhoudende huisartsen (NPH). Het ledencontact is de “voeding” waar wij ons voor inzetten en voor de keuzes die wij maken tijdens de stemmingen in de Landelijke Ledenvergaderingen.

Om de brug te zijn tussen álle leden en de Landelijke Huisartsen Vereniging is er al een nauwe samenwerking met de regionale huisartsenorganisaties. Wij ambassadeurs zitten ook in het bestuur van de drie regionale huisartsenorganisaties: HWF, HONK en HKN. Niet elke huisartsenorganisatie is (voldoende) toegankelijk voor NPH. Wij vinden het van belang dat de stem van deze groep huisartsen ook wordt gehoord. Daarin hebben wij als ambassadeurs een verantwoordelijkheid.

De uitkomst van de enquête

De enquête is uitgezet onder 78 huisartsen te weten, 61 waarnemers, 12 HIDHA en 5 HID. De enquête heeft 4 weken open gestaan. Dat heeft geresulteerd in een respons van 18% (n=14). Eerlijk gezegd hadden we meer respons verwacht. Bij een aantal antwoorden is om een toelichting gevraagd. De uitkomst laat drie lijnen zien:

  • Behoefte aan een formeel platform voor deze groep.
  • Verbeteren van het imago en betere communicatie over onze inzet voor de NPH.
  • Betere verbinding tussen PH en NPH vanuit een positieve insteek

De helft van de respondenten geeft aan dat de NPH niet georganiseerd zijn in hun werkgebied. Het merendeel is daar niet tevreden over en zou dat wel graag willen. Zo is er behoefte aan contact en updates over actuele zaken die specifiek deze groep huisartsen aangaat. Ook is er behoefte aan een officieel orgaan zoals de LHV of lidmaatschap van een regio organisatie. Sociale Media is dat niet.

De betrokkenheid en het imago van de LHV-afdeling kan beter volgens de respondenten.  De afdeling zou meer zichtbaar kunnen zijn. Een goede belangenbehartiging is noodzakelijk voor de slagkracht. Daarbij werd gemeld dat dit en uitdaging is, binnen de beroepsgroep willen we allemaal wat anders.

De meerderheid heeft behoefte aan een betere en vooral positieve verbinding tussen de PH en de NPH. Dit geldt voor zowel (vaste)waarnemingen, bij diensten doen als bij overnames. Als voorbeeld wordt de behoefte aan positieve praktijkverhalen genoemd. Het gaat te vaak over negatieve zaken als  slechte organisatie en overbelasting. Dat demotiveert.

Hoe nu verder?

Op basis van deze uitkomst gaat de afdeling NHN zich beraden over een plan van aanpak. Een aantal geënquêteerden heeft een mailadres doorgegeven voor eventueel contact. Daar maken we graag gebruik van om feedback te verzamelen voor deze volgende stap. Mail gerust naar Mart Wieland via noordhollandnoord@lhv.nl. Mocht je de gedetailleerde resultaten willen zien, mail dan naar ons.

Nieuws

Op 22 april hebben we als overlegteam Hechte Huisartsenzorg een stevig maar constructief overleg gehad met de Menzis delegatie over

Huisartsen bieden steeds vaker zorg aan ouderen in kleinschalige woonvoorzieningen. Dat loopt niet altijd goed. Wat kan je doen als

Eind augustus presenteerde Zilveren Kruis de rekentool bij de prestatie Taakdelegatie (voorheen POH-S). Met de nieuwe rekentool zijn twee bestaande