Geldzorgen: ondersteuning bij signaleren en bespreken
Wie langdurige geldstress ervaart, kan fysieke en mentale klachten ontwikkelen; ook kunnen bestaande klachten of aandoeningen door zorgen over geld verergeren/in stand worden gehouden. U ziet deze patiënten ongetwijfeld regelmatig in uw spreekkamer, een op de vijf gezinnen in Nederland heeft namelijk te maken met schulden. Het initiatief ‘Geldzorgen in de spreekkamer’ ondersteunt u bij het signaleren en bespreekbaar maken van geldzorgen en bij de overdracht naar de gemeente.
Informatie voor u
Het grootste deel van de gezinnen met schulden is niet in beeld en ontvangt (nog) geen hulp (bron: Nibud). Met deze interventies en informatie kunt u vanuit de huisartsenpraktijk samen met de gemeente bouwen aan warme verwijzing bij geldzorgen. Het geeft een overzicht in mogelijke samenwerkingsvormen waar de gemeente het initiatief toe moet nemen. Gemeenten krijgen de financiële problemen zo eerder in beeld, waardoor patiënten in een vroeger stadium door schuldhulpverleners worden geholpen.
De Hogeschool Utrecht (HU) heeft deze materialen ontwikkeld, in opdracht van het ministerie van VWS en in afstemming met de LHV.
Nieuws
Kom je ook naar de gratis muziektheater voorstelling over het dreigende zorginfarct op dinsdagavond 21 januari 2025 in De Balie
Met de aangekondigde handhaving op schijnzelfstandigheid is het goed om na te denken over hoe je in de toekomst wil
Minister Agema van VWS heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) via een aanwijzing, de opdracht gegeven om bij ernstige