LHV stemt in met plannen voor stevigere samenwerking eerstelijnszorg
Hoe krijgen we betere samenwerking in de eerste lijn en hoe wordt de toegankelijkheid van de eerstelijnszorg daar beter van? Daarom draait de ‘realisatieagenda visie eerstelijnszorg 2030’. In dit bericht vertellen we je waar die agenda over gaat, waarom we met deze plannen hebben ingestemd en wat de uitvoering van deze agenda huisartsen moet gaan opleveren.

Met veel andere partijen in de eerstelijnszorg, het ministerie van VWS en zorgverzekeraars hebben we plannen gemaakt om de eerstelijnszorg te versterken. De Landelijke Ledenvergadering van de LHV heeft ingestemd met deze plannen.
Deze realisatieagenda gaat over de volgende thema’s:
Heet hangijzer: de regionale eerstelijns samenwerkingsverbanden
Een van de plannen is het opzetten van regionale eerstelijnssamenwerkingsverbanden (RESV) in elke regio. Deze verbanden hebben tot doel samenwerking met meerdere soorten zorgverleners te organiseren. Om te zorgen dat het gemakkelijker wordt als je met verschillende zorgdisciplines samenwerkt voor bepaalde doelgroepen.
Over die samenwerkingsverbanden hebben we de nodige discussies gevoerd met de andere partijen en binnen de ledenvergadering. Zo vinden we het belangrijk dat:
We hebben aangedrongen op een verhelderende uitleg over de regionale samenwerkingsverbanden waarin al deze punten terugkomen. Die uitleg is nu aan de uitwerking van deze plannen toegevoegd.
Toegevoegde waarde voor huisartsen
We zijn als LHV positief over de uitwerking van de visie, omdat we denken dat een goede implementatie van de visie huisartsen gaat helpen. Huisartsen zijn een belangrijke spil in de eerstelijnszorg. De samenwerking tussen en met andere zorgverleners en sociaal domein heeft impact op het werk van de huisarts. Als deze goed zijn georganiseerd, kunnen we regionaal betere afspraken maken over bijvoorbeeld taakverdeling. Daardoor kan dubbel werk worden voorkomen en de werkdruk worden verminderd. Bovendien geeft dit de eerste lijn een stevigere positie ten aanzien van andere grote partijen zoals ziekenhuizen en ggz.
Deze uitwerking biedt duidelijke landelijke kaders over hoe we eerstelijns samenwerking willen versterken en financieren. We hebben ervoor gezorgd dat ze zo goed mogelijk passen bij de huisartsenzorg.
Alert zijn op regionale uitwerking
De realisatieagenda is landelijk gemaakt en geeft kaders mee voor die regionale plannen. Er is ruimte voor eigen regionale invulling, omdat niet in elke regio de eerstelijnszorg hetzelfde in elkaar zit en daardoor niet elke regio dezelfde afspraken nodig heeft.
Het is belangrijk dat we als huisartsen ook in de regionale uitwerkingen betrokken zijn, om te zorgen voor plannen die huisartsen ten goede komen. Dat zullen we als LHV doen, landelijk en via onze regionale afdelingen. We hebben gezorgd dat er tussentijdse evaluaties zijn om te bepalen: gaat de uitwerking de goede kant op, is dit nog wat we willen?
Als huisarts kun je hier zelf ook aan bijdragen. Wees alert op de plannen die in jouw wijk, dorp/stad en regio worden opgezet. Laat jouw stem horen (zelf of via je LHV-afdeling), zodat het huisartsenperspectief in de plannen goed wordt meegenomen.
Achtergrond
Als onderdeel van het Integraal Zorgakkoord (IZA) hebben we met 16 andere organisaties een visie op de eerstelijnszorg 2030 opgesteld. Die hebben we begin 2024 gepresenteerd. De visie beschrijft de gewenste samenwerking in de wijk en de regio om zo de multidisciplinaire zorg beter te kunnen leveren, met elkaar meer op gezondheid te focussen en om de druk op de eerste lijn niet te verhogen. De realisatieagenda is de uitwerking van die visie naar concretere kaders.
Wil je meer weten?
Lees de gehele notitie met de realisatieagenda, waar tijdens de Landelijke ledenvergadering op 13 mei 2025 mee is ingestemd.
Nieuws
Tijdens de Landelijke Ledenvergadering (LLV) zijn de LHV-ambassadeurs bijgepraat over de laatste stand van zaken rond het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO)
Hoe krijgen we betere samenwerking in de eerste lijn en hoe wordt de toegankelijkheid van de eerstelijnszorg daar beter van?
Na maanden aandringen, hebben we van de Belastingdienst een voorlopige reactie gekregen op onze vragen over de beoordeling van de