Spring naar content

Medische zorg is een recht voor iedereen, ongeacht verblijfsstatus

Op 3 juli wordt er gestemd over het strafbaar maken van illegaal verblijf in Nederland. De LHV stelt samen met de KNMG en andere federatiepartners dat het verbieden van medische hulp aan deze groep mensen rechtstreeks indruist tegen de artseneed. Medische zorg is een recht voor iedereen, ongeacht verblijfsstatus.

Het amendement waarmee de strafbaarstelling van illegaliteit wordt geregeld, stelt dat personen of organisaties die illegaal verblijvende mensen helpen onder te duiken ook strafbaar zijn. Het is onduidelijk wat onder ‘hulp bij onderduiken’ wordt verstaan. Zo roept het de fundamentele vraag op of dit betekent dat artsen strafbaar zijn als zij medische zorg verlenen aan mensen die hier illegaal verblijven?

Artseneed verplicht tot bieden van zorg

Het verbieden van medische hulp aan deze groep mensen druist rechtstreeks in tegen de artseneed en de KNMG-Gedragscode voor artsen. De eed en de gedragscode weerspiegelen de heersende morele waarden en normen van onze beroepsgroep en bieden een leidraad voor ons professioneel denken én handelen.  Zowel de eed als de Gedragscode verplichten de arts om ieder mens, dus ongeacht hun verblijfsstatus, noodzakelijke zorg te bieden. Dit is een fundamenteel principe. Ziek zijn stopt niet bij een grens, een paspoort of een politiek idee.

Als medische beroepsgroep blijven wij ons inzetten voor onze fundamentele waarden: iedereen die zorg nodig heeft, moet die ook kunnen krijgen.   

Lees meer op de website van de knmg

Nieuws

Twee jaar na de start van Meer tijd voor de Patiënt (MTVP) zijn huisartsenpraktijken positiever over hun werk en waarderen

De druk op de huisartsenzorg is ongekend hoog. De werkdruk stijgt, de zorgvragen worden complexer en in veel regio’s is

Huisartsen ervaren nog steeds grote problemen bij het verwijzen van patiënten met psychische problematiek naar de ggz. Dat komt allereerst