Spring naar content

NZa start kostprijsonderzoek huisartsenzorg

Op maandag 11 september start de NZa het kostprijsonderzoek om de maximumtarieven voor de huisartsenzorg te herijken. Het kostprijsonderzoek is één van de drie projecten die de NZa momenteel uitvoert in de huisartsenzorg. Lees in dit bericht informatie voor de deelnemende huisartsen en meer algemene informatie over het onderzoek.

De huisartsen die geselecteerd zijn voor het onderzoek hebben inmiddels contact met Sira Consulting, het bureau dat het onderzoek uitvoert. De website www.sira-onderzoek.nl is helemaal ingericht op het ondersteunen van de deelnemende huisartsen.

LHV biedt leden een (beperkte) financiële tegemoetkoming

De LHV biedt leden die deelnemen een (beperkte) financiële tegemoetkoming voor de tijd die ze kwijt zijn aan deelname aan het onderzoek. De hoogte is afhankelijk van het aantal leden dat zich gaat melden. Deze huisartsen kunnen zich nu aanmelden via onderstaand formulier (alleen voor leden, na inloggen zichtbaar). Deze leden krijgen de mogelijkheid, na het (digitaal) opsturen van de ontvangstbevestiging van Sira, een tegemoetkoming te ontvangen met de dank van alle leden en het LHV-bestuur voor de genomen moeite.

Meer over het kostprijsonderzoek

De NZa voert periodiek kostprijsonderzoeken uit om de (maximum-)tarieven in de verschillende zorgsectoren te herijken. Het vorige kostprijsonderzoek huisartsenzorg, ook wel praktijkkostenonderzoek genoemd, vond plaats in 2016 en 2017 over het jaar 2015 en leidde tot herijkte tarieven per 2018.

De resultaten van dit nieuwe onderzoek worden verwerkt in de tarieven per januari 2025. De NZa doet onderzoek over het jaar 2022, het meest actuele afgeronde kalenderjaar met de minste effecten van de coronacrisis. Het onderzoek vindt plaats doormiddel van een steekproef onder huisartsen van september t/m oktober. De gegevensverzameling en controle wordt gedaan door een Sira Consulting.

Nieuws

Aan welke regels moet je je als huisarts houden bij het declareren? Hoe pas je deze regels toe? Wat is

Op donderdag 21 december om 10:00 uur is de uitspraak in het beroep van LHV, VPH en De Bevlogen Huisartsen

LHV en VPHuisartsen zien belangrijke pijnpunten in de Prestatie- en tariefbeschikking van de NZa en tekenden bezwaar aan. Het bezwaar