Onbegrijpelijk voorlopig oordeel Belastingdienst over toepassing wet DBA in huisartsenzorg
Na maanden aandringen, hebben we van de Belastingdienst een voorlopige reactie gekregen op onze vragen over de beoordeling van de inzet van waarnemend huisartsen in de huisartsenzorg. Hieruit blijkt dat de Belastingdienst veel vormen van inzet van waarnemers beoordeelt als schijnzelfstandigheid. Daar leggen we ons als LHV niet bij neer. Zo wordt de continuïteit in de huisartsenzorg zeer moeilijk gemaakt.

Sinds 1 januari handhaaft de Belastingdienst op de Wet DBA en controleert ze op schijnzelfstandigheid in allerlei sectoren, ook in de huisartsenzorg. Het is echter niet duidelijk wanneer de inzet van zzp’ers door hen als schijnzelfstandigheid wordt aangemerkt. Om die duidelijkheid wel te krijgen, hebben we – op uitnodiging van minister van Hijum (Sociale Zaken) – een aantal casussen voorgelegd aan de Belastingdienst voorgelegd met de vraag hoe zij dit bij hun handhaving beoordelen.
De Belastingdienst laat ons weten dat zij veel van deze situaties zeer waarschijnlijk als schijnzelfstandigheid gaat beoordelen. Dat is haar voorlopige beoordeling, een definitieve beoordeling volgt nog. Dit zou de inzet van waarnemers in de huisartsenzorg zo goed als onmogelijk maken.
Geen oog voor specifieke situatie huisartsenzorg
Hilly ter Veer, bestuurslid LHV: “Als LHV zijn wij het absoluut niet eens met dit standpunt van de Belastingdienst. Wij zijn van mening dat er in de beoordeling geen rekening is gehouden met wat werken in de zorg inhoudt en in de huisartsenzorg in het bijzonder. Zo zijn huisartsen volledig zelfstandig aansprakelijk voor het bieden van 24/7 uur zorg. Dat is zeer specifiek voor de huisartsenzorg en volledig anders dan in alle andere sectoren waar de wet DBA ook van toepassing is.”
Continuïteit van zorg onder druk
Het oordeel van de Belastingdienst heeft grote gevolgen voor de continuïteit van zorg. Als LHV vragen we dan ook al geruime tijd aandacht voor de noodzakelijk inzet van waarnemers in de ANW-zorg en voor situaties van ziek, piek en uniek in de dagpraktijk. Hilly ter Veer: “Om de huisartsenzorg toegankelijk te houden, zijn alle huisartsen nodig: praktijkhouders, huisartsen in loondienst, maar zeker ook waarnemende huisartsen. Zonder de inzet van zzp’ers in zowel ANW als in de dagpraktijk lukt het niet om 7x 24 uur zorg voor alle mensen in Nederland te waarborgen.”
LHV gaat de strijd aan
We zijn het niet eens met de beoordeling van de Belastingdienst en zullen ons tot het uiterste inspannen om hier verandering in te krijgen. We zien hiervoor nog allerlei mogelijkheden, waar we vol op inzetten. Zodra we meer kunnen melden over de beoordeling van de Belastingdienst en over onze strategie zullen we onze leden informeren.
Ook zetten we onze inzet voort op betere wetgeving dan de Wet DBA. De opvolger voor deze wet – de wet Vbar – is in de maak. Daar moeten de problemen met deze wet in worden opgelost. Onze lobby daarop is in volle gang.
Nieuws
Wat is de huidige stand van zaken rondom zelfstandigenbeleid? Wat zijn de financiële gevolgen van een overstap van zzp naar
Welke vragen je als waarnemer, als huisarts in loondienst of praktijkhouder ook hebt over het zelfstandigenbeleid, wij gaan erop in. Meld je
Dat is een van de punten in onze inbreng voor het commissiedebat zzp die wij vorige week naar de Tweede