Spring naar content

Onderbesteding 150 miljoen niet te rijmen met problemen in de huisartspraktijk

Zorgverzekeraars zetten de jarenlange trend van onderbesteding in de huisartsenzorg ondanks alle problemen door, zo blijkt uit een LHV analyse over 2022. In alle begrotingsplannen belooft de politiek groei voor de huisartsenzorg. In de praktijk merken de huisarts en de patiënt daar bar weinig van. Ook in 2022 bleef er meer dan 150 miljoen van het beloofde geld op de plank liggen. Geld dat hard nodig is in de huisartspraktijken voor onder andere huisvesting, personeel, starten van een praktijk, huisartsentekorten en stijgende kosten. 

Lammert Hoeve, bestuurslid LHV. “Het is gewoon niet uit te leggen dat in tijden dat de problemen in de huisartspraktijk zo groot zijn er elk jaar weer miljoenen ongebruikt blijven liggen. De huisartsenzorg is de basis van ons zorgstelsel. Het piept en kraakt en hier en daar breekt er al wat. Het is verkeerde zuinigheid om zorggeld niet te gebruiken voor de zorg. Geld dat nu nodig is voor de problemen van vandaag en morgen. De LHV roept VWS, zorgverzekeraars en politiek op om te zorgen dat die 150 miljoen in de praktijken belandt voor de zorg aan 17 miljoen Nederlanders, die recht hebben op kwalitatief goede huisartsenzorg, met aandacht en tijd voor de patiënt, in passende huisvesting.”

Onderbesteding huisartsenzorg in 2022

Kader huisartsenzorg 20223.695 miljoen 
Besteding huisartsenzorg 20223.541 miljoen –
 154 miljoen onderbesteding

Slecht nieuws voor patiënten

Jaar in jaar uit zien we VWS-begrotingen met groei voor de huisartsenzorg, maar we zien tegelijkertijd elk jaar weer miljoenen verdampen, in 2022 zelfs meer dan 150 miljoen. Dat is ronduit slecht nieuws voor patiënten zonder huisarts en patiënten die langer moeten wachten op zorg omdat er te weinig huisartsen en praktijkmedewerkers zijn. Voor huisartsen is het onbegrijpelijk en teleurstellend dat broodnodige investeringen in de huisartsenzorg in 2022 opnieuw uitbleven.

Met de vuist op tafel

Huisartsen hebben in Met de vuist op tafel duidelijk aangeven waar de grootste problemen zitten en waar oplossingsrichtingen. Die punten stonden veelal ook al in de Hoofdlijnenplannen (HLA) 2019-2022, maar zijn daarin niet of onvoldoende gerealiseerd. Het gevolg is dat al die jaren er miljoenen op de plank beleven liggen en de zorg er niet beter op werd. In het Integrale Zorgakkoord (IZA) is door druk van LHV ingezet op concrete afspraken over de ANW-zorg en Meer tijd voor de Patiënt. Afspraken over veranderingen en investeringen in de huisartsenpraktijken vanaf 2023. Om zo de zorg in de avond, nacht en in de weekenden samen beter op te pakken en om meer tijd te hebben voor het goede gesprek met patiënten. Huisartsen hebben meer van dit soort afspraken nodig om concrete problemen nu op te lossen.

Lees meer over…

Je leest meer over dit onderwerp op de IZA-pagina.

Nieuws

Minister Agema van VWS heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) via een aanwijzing, de opdracht gegeven om bij ernstige

De afgelopen weken was er veel aandacht en steun in de Tweede Kamer voor actuele huisartsendossiers. Er was onder andere

Wat vind jij belangrijk om te behouden als de kracht van de huisartsenzorg, wat wil je veranderen en hoe wil