Overheveling Wlz-behandeling naar Zorgverzekeringswet voorlopig van de baan
De door de LHV bekritiseerde overheveling van Wlz-behandeling en medicijnen naar de Zvw is uitgesteld. In een kamerbrief schrijft minister Helder dat een overheveling per 2025 niet mogelijk is, veldpartijen hebben aangegeven dat het een “ongewenst hoge druk zet op de zorgverlening aan de meest kwetsbare ouderen en mensen met een beperking.”
InEen, NHG, Verenso, Actiz, ZN en de LHV hebben bij het ministerie van VWS ervoor gepleit de medische behandeling van kwetsbare patiënten in de Wlz te behouden. We zijn blij dat de minister ziet dat verpleeghuispatiënten en gehandicapten in instellingen samenhangende zorg verdienen, waar medische behandeling niet los van valt te zien.
Integrale zorg
De LHV heeft telkens benadrukt dat deze patiënten met een complexe zorgvraag behoefte hebben aan een klein netwerk van waaruit integrale zorg wordt geboden. Waarbij één zorgaanbieder verantwoordelijk is, inclusief medische zorg door een specialist ouderengeneeskunde (SO) of arts verstandelijk gehandicapten (AVG). De eerste lijn mag niet het risico lopen verantwoordelijk te worden voor een toestroom aan patiënten met een (te) hoge zorgzwaarte. Een gezamenlijke oplossing ligt wat ons betreft in een duidelijke verantwoordelijkheidsverdeling en regionale samenwerkingsafspraken.
Meer informatie
Nieuws
Enkele weken geleden werden wij door het Algemeen Dagblad benaderd om mee te werken aan een vervolgartikel over onze praktijk.
De nieuwste editie van De Dokter valt deze week bij LHV-leden op de mat. Emiel Verstraelen, huisarts in Urmond, vertelt
Net als overal in ons land, houdt de wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) bij ons in de regio de gemoederen