Spring naar content

Plotselinge communicatie over coronaprik voor griepprikgroep

Minister Kuipers heeft besloten dat “de griepprikgroep” voorrang moet krijgen voor een coronaherhaalprik. Hij doet daarbij een beroep op huisartsen om te zorgen dat de juiste mensen een uitnodiging krijgen. Er is een hoop nog niet duidelijk over dit proces. Desondanks heeft VWS nu al wel aangekondigd dat dit gaat plaatsvinden.

Minister Kuipers van VWS heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat mensen die jaarlijks in aanmerking komen voor de griepprik, binnenkort een uitnodiging moeten krijgen voor een volgende coronavaccinatie (de “herhaalprik”). Tot nu toe hebben alleen mensen van 60 jaar en ouder en bepaalde andere groepen een uitnodiging gekregen voor deze herhaalprik. Uit de brief blijkt dat ook zorgmedewerkers, waaronder die in de huisartsenzorg, met voorrang een herhaalprik kunnen krijgen. Dat vinden we goed om te horen.

Planning en voorwaarden nog onduidelijk

Omdat alleen huisartsen weten welke mensen een griepprikindicatie hebben, vraagt de overheid weer van huisartsen om de selecties te maken en te zorgen dat deze mensen een uitnodiging krijgen. Maar ondanks de lange voorbereidingstijd die de overheid heeft gehad het afgelopen jaar, is nu veel nog onduidelijk over hoe dit proces moet gaan lopen.

Guus Jaspar, huisarts en bestuurslid LHV: “Het ministerie van VWS heeft al maanden de tijd om dit scenario voor te bereiden. Toch zijn op dit moment het proces en de randvoorwaarden nog niet duidelijk. Tegelijkertijd wordt dit besluit wel al vanuit de overheid gecommuniceerd. Dit zal weer vragen oproepen, bij huisartsen én bij patiënten. We hadden afgesproken dat de voorwaarden, timing en proces vooraf helder zouden zijn. Nu ontstaat er onrust die niet had gehoeven.”

De vragen en voorwaarden die we als LHV aan de overheid hebben gesteld zijn:

  • Geef huisartsen voldoende voorbereidingstijd om de selecties te maken en houd in de planning rekening met de lagere bezetting in praktijken tijdens de vakantieperiode. Er wordt nu aangekondigd dat er half september gestart moet worden. Meer dan dat is nog niet duidelijk.
  • Voorkom dubbel werk: zorg dat de selecties voor deze covidvaccinaties en voor de griepprik (selectiewerk dat dit najaar toch al gedaan moet worden) in één keer kunnen worden gemaakt.
  • Ontzorg huisartsen bij de verzending. Regel bijvoorbeeld dat ze gebruik kunnen maken van een verzendhuis.
  • Geef vooraf duidelijkheid over de vergoeding voor de tijd en voor de verzending.
  • Zorg als overheid dat je huisartsen direct zelf informeert over dit besluit, in plaats van dat ze het via de media moeten horen (het RIVM heeft dit punt opgepakt, door vandaag een SNPG-alert te sturen naar alle huisarts-praktijkhouders).

Guus Jaspar: “We dringen er bij de overheid op aan om zo snel mogelijk meer duidelijkheid te geven over het proces. Huisartsen kunnen een belangrijke rol spelen, als er rekening wordt gehouden met de uitvoerbaarheid en ze goed ondersteund worden. Het kan het ministerie van VWS niet ontgaan zijn hoe hoog de druk op de huisartsenzorg momenteel is. Houd daar dan ook rekening mee in je besluitvorming en communicatie.”

Rol van huisartsen in covidvaccinaties

Na de belangrijke bijdrage die huisartsen hebben geleverd tijdens eerdere covidvaccinatierondes, hebben we als huisartsen begin dit jaar met elkaar besloten dat we na 2022 geen formele rol meer zien voor huisartsen bij covidvaccinaties, omdat dit niet goed past in de praktijkvoering. De huidige gang van zaken rondom de prioritering van de griepprikgroep laat zien dat dat een verstandige keuze is.

We hadden aangegeven dat we de eerdere toezegging voor 2022 nog nakomen, met name selectie van medische risicogroepen, waarbij we wel een aantal randvoorwaarden hebben gesteld. Die randvoorwaarden zijn nu nog niet geregeld.

Nieuws

Vanaf 1 maart 2024 telt ook zorg die je als huisarts levert aan ouderen in een verpleeghuis mee bij de

Op donderdag 7 maart is het de Dag van de Doktersassistent. In Nederland werken zo’n 35.000 doktersassistenten, waarvan de meeste

Een kleine, maar groeiende groep Nederlanders heeft geen eigen huisarts of ervaart langere wachttijden voordat zij in de huisartsenpraktijk terecht