Spring naar content

PROFclass brengt meer praktijkmanagement binnen huisartsopleiding

Onder de naam ‘PROFclass voor aios’ is er nieuw en extra onderwijs over praktijkmanagement beschikbaar, waar alle huisartsenopleidingen in Nederland uit kunnen putten. Als LHV stimuleren we dit onderwijs, omdat we het belangrijk vinden voor aios om al in de opleidingstijd met het reilen en zeilen van de praktijkvoering in aanraking te komen. Aios geven zelf ook aan dat ze daar behoefte aan hebben.

Het nieuwe aanbod vanuit de PROFclass voor aios sluit aan op de al langer bestaande PROFclass voor aankomend en startende praktijkhouders, waar we als LHV een van de aanbieders van zijn.  

Betere voorbereiding op het werkveld 

We horen het geregeld van aios en jonge huisartsen terug dat ze graag meer zouden willen weten over hoe de huisartsenzorg werkt. In de huisartsenopleiding leer je veel over zaken binnen de spreekkamer, op het gebied van medische inhoud, gespreksvoering en dergelijke. Het is daarnaast ook belangrijk om meer mee te krijgen over hoe de praktijk rondom die spreekkamer werkt.  

Het is begrijpelijk dat niet iedereen na de opleiding meteen klaar is voor een eigen praktijk, maar meer kennis van hoe een huisartsenpraktijk functioneert, kan wel helpen om de drempel richting het werken in een vaste praktijk dan wel het praktijkhouderschap wat te verlagen.  

In de opleidingstijd word je klaargestoomd voor het echte werk en daar hoort kennis over de praktijk ook bij, vinden wij. Dat helpt je om vooraf beter te weten in wat voor omgeving je als huisarts aan het werk gaat, om beter grip te krijgen op je werk en om beter te begrijpen wat er om de spreekkamer heen gebeurt. Het kan daarnaast ook helpen om je als aankomend huisarts een beeld te vormen over het soort praktijk dat bij jou zou passen. 

Lancering aios-programma 

Daarom vinden we het goed dat Huisartsopleiding Nederland en Schola Medica extra praktijkmanagementonderwijs hebben ontwikkeld onder de noemer PROFclass voor aios. Bij de ontwikkeling waren wij vanuit de LHV betrokken, net als andere experts, huisartsopleiders en docenten van Huisartsopleiding Nederland, Schola Medica, LOVAH, LHOV, VPH, InEen en NHG. 

Meer over de PROFclass voor aios vind je op de website van Huisartsopleiding Nederland.  

Nieuws

De afgelopen 2 weken hebben we jullie (collega’s) op meerdere overleggen ontmoet en flink van gedachten kunnen wisselen over actuele

In de landelijke ledenvergadering van 30 mei heeft het ambassadeursteam steun uitgesproken voor het LHV Hoofdbestuur om de structurele bekostiging

Wij hebben zorgen over de structurele bekostiging van Meer tijd voor de Patiënt (MTVP). Een concept-NZa-advies lijkt de beloofde volledige