Spring naar content

Verantwoordelijkheid huisarts na ontslag specialistische zorg

De LHV ontvangt regelmatig vragen over de rol van de huisarts bij tussentijdse controles van patiënten die onder behandeling zijn bij een medisch specialist. Het antwoord is helder: een huisarts is niet verplicht om in te stemmen met tussentijdse controleverzoeken van een specialist.

Een recente vraag ging over de verantwoordelijkheden van de huisarts op het moment dat een patiënt uit specialistische zorg wordt ontslagen. In het bijzonder ging het om de door de specialist geadviseerde controles na ontslag.

Richtlijn informatie-uitwisseling

De Richtlijn informatie-uitwisseling huisarts en specialist (HASP) beschrijft wat er in een ontslagbrief moet staan wanneer de patiënt wordt terugverwezen naar de huisarts. Op dat moment verschuift de verantwoordelijkheid voor de zorg van de specialist naar de huisarts.

Als de specialist vervolgonderzoek of -controle adviseert, moet hij/zij dit duidelijk in de ontslagbrief vermelden. Daarbij moet ook worden aangegeven:

  • welke controles worden geadviseerd;
  • op welk moment deze moeten plaatsvinden;
  • wat hierover met de patiënt is afgesproken.

Als je als huisarts deze terugverwijzing accepteert, ben je verantwoordelijk voor het (laten) uitvoeren van deze controles. Dit geldt zowel wanneer de patiënt zelf contact opneemt, als wanneer wordt verwacht dat je zelf het initiatief neemt als huisarts.

In het eerste geval (patiënt neemt contact op), volstaat een eenmalig contact. In het tweede geval (je moet initiatief nemen), wordt een actievere rol van je verwacht.

Advies LHV

Het advies van de LHV is dan ook om de ontslagbrief zorgvuldig te lezen, vooral waar het gaat om de geadviseerde controles en de gemaakte afspraken met de patiënt. Noteer deze in je agenda en het dossier van de patiënt. Neem – afhankelijk van de situatie – zelf contact op met de patiënt of wacht het initiatief van de patiënt af.

Nieuws

Ook na hun diensttijd hebben veteranen recht op goede zorg bij klachten die samenhangen met een uitzending naar een conflictgebied.

Iedere huisarts kent het: formulieren, machtigingen, verantwoordingen – het stapelt zich op. In plaats van medische zorg leveren, ben je

In mei 2025 kregen wij het voorlopig oordeel van de Belastingdienst op de door ons ingediende casuïstiek. Hieruit bleek dat