Spring naar content
Afdeling Noord-Holland Noord

Zijper huisartsen samen in één centrum: voorbereid op de toekomst

Een blog van ambassadeur Jos Kuilboer

Ondertussen is het al weer een jaar of 5 geleden dat wij als Hagro de koppen bij elkaar hebben gestoken. We voelden de werklast. En ook een blik op de toekomst leert ons dat de opvolgers niet in de rij staan, integendeel. In een naburige gemeente was er veel onrust en ongemak door een overname van een praktijk door een commerciële partij. Een andere praktijk in diezelfde gemeente werd overgenomen door de zorggroep zelf omdat er geen andere oplossing was.
Dus de vraag aan onszelf was: hoe kunnen wij goed voor onszelf zorgen, maar ook het vak voor de nieuwe generatie huisartsen goed en aantrekkelijk maken en houden?

Er werden stappen gezet, het inzetten van TeleQ als oplossing voor de telefoondruk, een gezamenlijke website, een logo voor de Hagro en het samenvoegen van de backoffice van de apotheekhoudende praktijken. Een volgende logische stap was een nieuwe locatie waar de (apotheekhoudende) praktijken samen de zorg kunnen bieden voor de inwoners van de voormalige gemeente Zijpe. De locatie hadden we al op het oog, centraal in het voorzieningsgebied, langs de doorgaande weg.

Er is toen persoonlijk contact gezocht met de burgemeester, de lijnen zijn kort in de polder! En ook de burgemeester zag de noodzaak van het plan in en deed de toezegging dat we hulp zouden krijgen. Er werd een maandelijks overleg met een vaste ambtenaar opgestart waar de voortgang werd besproken. Omdat de grond nog niet in ons bezit was heeft de gemeente, namens de huisartsen, het bestemmingsplan gewijzigd. Naast hulp van de gemeente, is een ingenieurs- en adviesbureau en de architect natuurlijk van groot belang voor de ontwikkeling van het plan.

Wat niet wil zeggen dat alles vlekkeloos gaat. Natuurlijk zijn er hobbels, zoals het laatste waar we mee geconfronteerd werden: congestie van het energienet. Met andere woorden er is wel een kabel maar geen garantie op stroom. Gelukkig wordt ook daarover meegedacht en gekeken naar oplossingen. Het is een lange weg en de verwachting is dat er medio 2025 een prachtig toekomstbestendig en duurzaam gebouw staat: Gezondheidscentrum “de Stolpen”. Een gebouw waar laagdrempelig zorg geboden kan worden aan onze patiënten. Maar ook een gebouw waarin de huisarts van de toekomst een plek kan vinden, samen met de huidige praktijkhouders.

Dit toekomstplan is besproken met de huisartsen in opleiding die deelnamen aan de driedaagse scholing die twee keer per jaar georganiseerd wordt door de zorggroep. De reacties waren positief. Als Hagro willen wij ervoor zorgen dat de jonge huisarts hier zijn ideeën kan ontplooien en kan bijdragen aan de continuïteit van de zorg in de Zijpe. Maar ook voor de huidige praktijkhouders geldt dat dit toekomstplan een uitdaging is, wat energie en voldoening geeft.