Handboek e-consult

 
Handboek e-consult
Hoe zorgt u dat het gebruik van e-consult in uw praktijk toeneemt? Gebruik het handboek ‘E-consult, hoe regelen we dat?!’ dat u op deze pagina kunt downloaden.

Download handboek

Waarom dit handboek

De digitalisering van de zorg, waaronder de huisartsenzorg, is volop in ontwikkeling. Toch blijft het gebruik van de mogelijkheden, zoals het e-consult achter. Onbekendheid met e-consult speelt daarbij een belangrijke rol, zo blijkt uit de eHealth-monitor 2017. Patiënten weten vaak niet welke digitale mogelijkheden er bij hun huisartsenpraktijk zijn. Huisartsen hebben op hun beurt vaak simpelweg de tijd (en kennis) niet om patiënten op deze mogelijkheden te wijzen. Dit handboek speelt hierop in.

Tip: Lees ook het artikel E-consult: plezierig voor de patiënt, efficiënt voor de dokter

Interactief en praktisch

Voor elke fase, van oriëntatie tot implementatie, biedt het interactieve handboek praktische informatie. Het handboek bevat onder andere:

  • antwoorden op vragen over de meerwaarde voor de huisartsenpraktijk en patiënten;
  • Informatie over declaratiemogelijkheden;
  • argumentenwijzers die helpen bij het maken van inrichtingskeuzes;
  • tips en tricks voor de toepassing en opschaling van het e-consult;
  • een communicatietoolkit waarmee huisartsen het e-consult onder de aandacht van patiënten kunnen brengen.

Eerlijke verhalen en waardevolle ervaringen

In het handboek zijn zo veel mogelijk ervaringen, ideeën en tips van huisartsen, praktijkmanagers en patiënten opgenomen. Ongeveer 45 huisartsenpraktijken en 10 patiënten hebben een bijdrage geleverd en hun eigen ervaringen gedeeld. Zij kunnen als geen ander vertellen wat wél en wat niet werkt in de praktijk, zodat anderen van deze ervaringen kunnen leren.

Huisartsen aan zet

De belangrijkste les van deze praktijken is dat het initiatief bij de huisartsenpraktijken moet liggen, om het gebruik door patiënten te stimuleren. Zij zijn aan zet om met het e-consult te starten, op te schalen en onder de aandacht van hun patiënten te brengen.

Meer informatie

Dit handboek is een uitgave van de LHV, het NHG en Nictiz. Het handboek is het resultaat van de Actieagenda e-consult bij de huisarts en intensief overleg met stakeholders. Ook zijn er juni 2018 Kamervragen gesteld over het e-mailconsult.

Voor meer informatie en vragen over het handboek, kunt u contact opnemen met Marinka de Jong, programmamanager Patiëntparticipatie en eHealth, Nictiz via jong@nictiz.nl.