Spring naar content

De Dokter oktober 2021

Nr. 5 – Jaargang 12

In dit nummer

  • Personeelstekort
  • Eerst stewardess, nu doktersassistent
  • Move-IT
  • Jeugdzorg: tijd om grens beter te bewaren
  • Nieuwe voorzitter Mirjam van ’t Veld
  • Mijn praktijkstart: Lianne Verbeek van Buuren

Artikelen in dit nummer

Was 2019 nog een topjaar voor de Limburgse huisarts Math. Strijbos (62), 2020 pakte – om het eufemistisch uit te drukken – minder geslaagd uit. Eind februari liep hij corona op. Sinds kort is hij weer een dag per week aan het werk. ‘Erkenning en herkenning zijn belangrijk voor mensen met long COVID, want we weten er nog zo ontzettend weinig van.’

De contouren van de vernieuwde LHV worden steeds duidelijker. Kringen in het hele land onderzoeken hoe en met wie ze een afdeling kunnen vormen en zijn in gesprek met regionale huisartsenorganisaties over de verdeling van taken en functies. De komende maanden wordt nog heel wat werk verzet om overgangsjaar 2022 op een goede manier in te gaan, vertellen betrokkenen op landelijk en regionaal niveau.

De problemen in de jeugdzorg zijn sinds de decentralisatie eerder groter dan kleiner geworden. Veel huisartsen in het land doen wat ze kunnen om kinderen te helpen, en soms zelfs meer dan dat. Maar er is een grens tussen jeugdzorg en huisartsenzorg. LHV-bestuurslid Guus Jaspar vindt het tijd om die grens beter te bewaken.

Hoe kijken huisartsen terug op de start van hun eigen praktijk? Welke plannen zijn er voor de toekomst? En welk advies hebben zij voor andere starters? Lianne Verbeek van Buuren over haar praktijkstart.

Steeds meer huisartsen zitten huisartsenposten om triagisten. Het probleem wordt nijpender, ziet LHV-bestuurder en huisarts Aard Verdaasdonk. De LHV draait aan meerdere (bestuurlijke) knoppen om het tij te keren en ziet ondertussen creatieve oplossingen bij individuele huisartsen. ‘We móeten tijd nemen om op te leiden.’

Duidelijk maken waar huisartsen goed in zijn en wat er nodig is om die sterke kanten overeind te houden, ook op de langere termijn. Dat is de taak waar de LHV voor staat, concludeert Mirjam van ’t Veld na verscheidene werkbezoeken. In haar eerste maanden als LHV-voorzitter reist ze het hele land door om met huisartsen in gesprek te gaan.