LHV Keuzehulp POH-jeugd gepubliceerd

 
LHV Keuzehulp POH-jeugd gepubliceerd
De zorg voor de jeugd is sterk in beweging. Gemeenten spelen de hoofdrol in het organiseren en financieren van jeugdhulp. Zij zoeken daarin ook steeds vaker de huisartsen op als belangrijke partner. Hebt u zelf al ideeën wat u wel (en niet) wilt doen om de zorg voor de kinderen en jongeren in uw praktijk vorm te geven? De keuzehulp van de LHV kan u helpen deze afweging te maken.

Ondersteuning op het gebied van de zorg voor de jeugd wordt op dit moment op verschillende manieren ingevuld met bijvoorbeeld POH-jeugd, jeugdconsulent of ondersteuner jeugd. De LHV krijgt geregeld vragen van leden over de POH-jeugd. Bijvoorbeeld over medische verantwoordelijkheid, financiële verantwoordelijkheid en informatie-uitwisseling. 

De LHV heeft daarom een keuzehulp gemaakt die u kunt gebruiken als u overweegt om zorg voor de jeugd in uw praktijk te organiseren, met of zonder extra ondersteuning. In de keuzehulp maken we helder  welke kansen en risico’s de keuze voor de inzet van een POH-jeugd kan hebben.

Het is belangrijk te weten dat het geen verplichting is met een POH-jeugd te werken. Het is daarom van belang dat u allereerst bedenkt wat u zelf wilt bieden aan de jeugd in uw praktijk: het basisaanbod huisartsenzorg of ook extra aanbod. Daarna komt u de vraag hoe u dit wilt organiseren.

In plaats van het zelf organiseren van extra zorg voor de jeugd, met alle verantwoordelijkheden die daar bij horen, kunt u er ook voor kiezen te investeren in betere samenwerking met de gemeente en de jeugdhulpaanbieders (denk ook aan de jeugdarts). Daarnaast kan een medewerker die in dienst is van de gemeente en die de schakel vormt met (het wijkteam van) de gemeente ook heel goed werken. 

Bezoek de Keuzehulp POH-jeugd 

Meer informatie

Meer informatie over jeugdzorg in de huisartsenpraktijk vindt u in het webdossier Jeugd