Verwijs uw patiënt naar het ziekenhuis
Verwijs uw patiënt naar een eerstelijnsverblijf hoog complex
Bij de patiënt is sprake van meerdere, elkaar beïnvloedende aandoeningen en/of beperkingen. Er is vaak sprake van polyfarmacie en de mogelijke gevolgen daarvan. Er is multidisciplinaire behandeling nodig. De patiënt heeft verzorging en verpleging in de directe nabijheid nodig. De (multidisciplinaire) behandeling dient plaats te vinden in een op de specifieke doelgroep ingerichte omgeving.
De zorg ondersteunt de ADL van de patiënt of neemt deze over. De verantwoordelijk arts neemt over het algemeen zowel de generalistische als de specialistische behandeling op zich. De medische zorg in ELV hoog complex richt zich vooral op: functionele diagnostiek, prognostiek, het opstellen van een behandelplan met SMART geformuleerde doelen op basis van ‘shared decision making’ met de patiënt en het patiëntsysteem, regievoering tijdens het behandeltraject, verantwoordelijkheid nemen in de keten en zorgdragen voor adequate samenwerking, zoals vastgelegd in samenwerkingsafspraken. Afhankelijk van de problemen bij en van de patiënt kunnen professionals toegevoegd worden aan het multidisciplinair (zorg)team.
Bij het merendeel van de patiënten is bij verwijzing naar een eerstelijnsverblijf duidelijk of patiënt laag- of hoog complexe zorg nodig heeft. Voor een deel van de patiënten is dit minder duidelijk en wordt idealiter naar een locatie verwezen waar zowel laag- als hoog complexe zorg geleverd kan worden. Dit zodat het tijdens het verblijf mogelijk is op- of af- te schalen.
Financiering ELV:
Financiering vanuit de Zorgverzekeringswet sinds 2017.
De tijdelijke opvang van patiënten met een Wlz-indicatie wordt bekostigd uit de Wlz (zie hieronder ).
Financiering huisartsenzorg in ELV:
U declareert huisartsenzorg in de Zorgverzekeringswet, u kunt declareren per visite. De NZa heeft voor huisartsenzorg in een ELV 4 nieuwe prestaties met bijbehorende tarieven vastgesteld. Het betreft de volgende prestaties:
ELV, dag
ELV, dag ≥ 20 min
ELV, ANW
ELV, ANW ≥ 20 min
De bijbehorende tarieven kunnen zowel gedeclareerd worden bij patiënten die op naam staan ingeschreven bij de huisarts als bij passanten. Bekijk de nu geldende tarieven .
Uitzondering declareren
Bij patiënten met Wlz-indicatie kunt u de prestaties intensieve zorg declareren. Dit zijn patiënten waarvoor het CIZ een bepaald zorgprofiel heeft toegewezen. De 6 relevante zorgprofielen kunt u vinden in de LHV-Declareerwijzer 2016 (pagina 16) en in de NZa-tariefbeschikking. Deze zorgprofielen vervangen de vroegere ZZP’s .
Meer over opvang van patiënten met een Wlz-indicatie
In de financiering van de Wlz is rekening gehouden met de situatie dat patiënten met een Wlz-indicatie een kortdurende opname nodig hebben. De logeeropvang en het Wlz-crisisbed zijn vormen voor kortdurend verblijf in de Wlz. Een Wlz-crisisbed is een vorm van tijdelijke opvang voor mensen met een Wlz-indicatie die acuut een bed (tijdelijk of permanent) nodig hebben in een zorginstelling. Wlz-uitvoerders en Wlz-aanbieders maken afspraken over leegstand, zodat altijd een Wlz-crisisbed beschikbaar is. Voor logeeropvang en Wlz-crisisbedden gelden de volgende afspraken:
Patiënten met een Wlz-indicatie die niet in een instelling verblijven (maar hun indicatie verzilverd hebben in hun eigen omgeving via een volledig-pakket-thuis (VPT), een modulair-pakket-thuis (MPT)) kan een behoefte ontstaan aan ‘kortdurend medisch noodzakelijk verblijf’. Bij deze patiënten is dan een tijdelijke wijziging van leveringsvorm aan de orde, waardoor zij in de logeeropvang/een crisisbed van de Wlz kunnen verblijven;
Patiënten met een Wlz-indicatie die thuis wonen met een persoonsgebonden budget (pgb) kunnen het budget besteden aan logeeropvang/een crisisbed;
Patiënten met een niet-verzilverde hoge Wlz-indicatie (≥ ZZP 4) kunnen tijdelijk in de logeeropvang/een crisisbed verblijven;
Patiënten met een niet-verzilverde lage Wlz-indicatie (ZZP 1-3) kunnen wel naar een eerstelijns verblijf.