Spring naar content

Afschermen adres in handelsregister eindelijk mogelijk

De Kamer van Koophandel moet de adressen van eenmanszaken op verzoek afschermen. Minister Adriaansens wil dat de KvK dit, vooruitlopend op wetgeving, snel mogelijk maakt. Wij hebben meerdere keren onze zorgen geuit over de openbaarheid van de woonadressen van waarnemers en zijn blij dat deze eindelijk afgeschermd kunnen worden.

Nu kunnen woonadressen alleen worden afgeschermd als er aantoonbaar sprake is van (be)dreiging. In het voorstel van minister Adriaansens krijgt deze wetswijziging een verdere verruiming: álle eenmanszaken kunnen straks op verzoek hun vestigingsadres afschermen. Adriaansens’ voorstel voor invulling van de Datavisie behelst voor huisartsen 3 relevante punten ter verbetering van de privacy van geregistreerde personen:

  1. Telefoonnummers en emailadressen staan niet meer openbaar in het Handelsregister.
  2. Voor eenmanszaken wordt de beschikbaarheid van fysieke adressen beperkt. Hiervoor bestaan twee opties:
  • Met vervangend postadres; dit kan alleen op verzoek van de ondernemer en is de voorkeursoptie. Hierbij moet tevens worden geregeld dat aan een postbus verzonden post juridisch onder de verantwoordelijkheid van de ontvanger komt te vallen.
  • Zonder vervangend postadres; dit kan KVK ambtshalve implementeren, maar het heeft grote implicaties voor de informatiehuishouding die niet op korte termijn oplosbaar zijn en veroorzaakt meer administratieve lasten.
  1. Gebruik van handelsregisterdata voor commercieel gebruik wordt aangepakt via databankenrecht en (zo nodig) wetgeving. Deze gegevens zijn dan alleen nog in te zien door overheidsorganisaties of beroepsgroepen die daar wettelijk toestemming voor hebben, zoals de Belastingdienst, advocaten en deurwaarders.

De minister de KvK al opdracht gegeven om dit in de praktijk zo snel mogelijk uit te gaan voeren. Lees hier de brief van de Minister aan de Tweede Kamer.

Nieuws

Tussenstand in de 0-praktijk Patiëntenteller: 99Aanschaf van de week: Een koffiezetapparaat (wat een genot…)Overwinning van de week: Een digitaal inschrijfformulier

Zo’n 30 AIOS en jonge huisartsen verzamelden zich 23 april jl. bij de Social Impact Factory in Utrecht voor de

Heb je een concreet idee dat huisartsen in onze afdeling vooruit kan helpen? Doe mee aan deze projectwedstrijd! De afdeling