Spring naar content

Herregistratie-eisen aangepast

Vanaf 1 maart 2024 telt ook zorg die je als huisarts levert aan ouderen in een verpleeghuis mee bij de herregistratie. Deze zorg wordt gezien als algemeen medische zorg aan specifieke bevolkingsgroepen en telt daarom mee in de zogenoemde 8+8 regel.

8+8 regel

Om voor herregistratie in aanmerking te komen dienen huisartsen gemiddeld 16 uur per week dagwerkzaamheden in een reguliere huisartsenpraktijk te doen. Medische zorg voor bijzondere patiëntengroepen telt mee volgens de 8+8 regel. Dat betekent dat je in plaats van 16 uur per week in een reguliere praktijk ook aan de eis voldoet voor herregistratie als je gemiddeld 8 uur per week in een reguliere praktijk werkt PLUS 8 uur per week algemeen medische zorg biedt aan bijzondere patiëntengroepen als asielzoekers in een AZC, gedetineerden, dak- en thuislozen.

Per 1 maart valt hier dus ook de huisartsenzorg aan ouderen in een WLZ-instelling (verpleeghuis) onder.

Medische zorg asielzoekerscentra

Daarnaast zijn wij steeds in gesprek met het NHG en de RGS om te bezien of de eisen voor herregistratie nog passen bij de huidige tijd. De huisartsenzorg is continu in ontwikkeling; dat vraagt om registratie-eisen die mee ontwikkelen. Zo hebben wij onlangs samen met het NHG voorgesteld de herregistratie-eisen aan te passen voor huisartsen die werkzaam zijn in de gezondheidscentra in asielzoekerscentra. 

De in AZC’s geleverde medische zorg lijkt steeds meer op huisartsenzorg die vanuit reguliere huisartsenpraktijken wordt gegeven en zou ons inziens dus zwaarder moeten meetellen dan nu het geval is. Wij hebben een voorstel hiervoor ingediend bij het College Geneeskundig Specialisten (CGS). Zij zullen hierover een besluit nemen. Dit soort processen kosten echter tijd. Een definitief besluit hierover zal zeker nog een half jaar op zich laten wachten.

Meer weten?

Op de site van de KNMG vind je een overzicht van alle huidige eisen voor herregistratie.

Nieuws

Heb jij meegedaan aan OPEN in de periode van 2019 t/m 2022? Dan heb je waarschijnlijk recht op compensatie van

In februari stelde de LHV voor de huidige Cao Hidha 2022-2024 te verlengen tot en met 31 juli 2024, omdat

Huisartsen bieden steeds vaker zorg aan ouderen in kleinschalige woonvoorzieningen. Dat loopt niet altijd goed. Wat kan je doen als