Spring naar content
Afdeling Gelre-IJssel

Hoogtepunten LHV-Ledenvergadering

Beste leden van de LHV-afdeling Gelre-IJssel,

We willen jullie graag weer even bijpraten over de ontwikkelingen bij de LHV, zowel landelijk als in ons afdelingsteam. Er speelt op dit moment weer van alles, dat hebben jullie vast ook gemerkt. We hebben de meest relevante punten voor jullie op een rijtje gezet, ook naar aanleiding van de Landelijke Ledenvergadering van 26 september j. Ingrid Roessingh en Joost Siegelaar waren daar namens de afdeling als vaste afgevaardigden aanwezig.

Nieuwe voorzitter LHV

Het belangrijkste nieuws: de LHV heeft een nieuwe voorzitter! De afgevaardigden hebben op de LLV Marjolein Tasche benoemd, op voordracht van het bestuur. Tevoren was veel discussie over de vraag of de voorzitter een bestuurder, een politicus of juist een huisarts zou moeten zijn. Marjolein Tasche is twee van de drie: een ervaren zorgbestuurder (m.n. ziekenhuizen), maar ze is haar carrière begonnen al huisarts! Ze was aanwezig op de LLV, maakte een prettige en positieve indruk en is met enthousiasme welkom geheten. Ze start per 1 januari 2024 en vervangt dan Aard Verdaasdonk, die lange tijd als interim de voorzittersrol uitstekend heeft vervuld. 

Voorgenomen fusie VPH

Er wordt hard gewerkt aan de fusie tussen de LHV en de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH). Deze fusie heeft brede steun onder de afgevaardigden. Het LHV-bestuur stelt voor om na de fusie een overgangsbestuur te vormen, waar ook een bestuurder van de VPH in toe zou treden. Hierover waren veel vragen en bedenkingen, ook van onze kant, omdat deze LHV-bestuurder dan niet door de LLV benoemd zou worden. Het huidige bestuur benoemde zelf ook dat de samenstelling weinig divers en repersentatief zou worden: veel mannen en veel praktijkhouders. Uiteindelijk is besloten dat het bestuur dit nog eens tegen het licht gaat houden en de volgende LLV met een voorstel komt. 

Meer tijd voor de patiënt

Op de LLV is ook uitgebreid gesproken over Meer tijd voor de patiënt (MTVP), en met name het standpunt van minister Kuipers voor wat betreft de bekostiging daarvan. Als LHV gaan we uit van de afspraak dat dit op korte termijn (1 jaar) via de S1 zal gaan verlopen, zoals de voorwaarde was voor het tekenen van het IZA. Daarbij is immers duurzame financiering geborgd. De minister stelt nu dat deze afspraak nooit zo hard gemaakt is en heeft laten weten dat ook bekostiging van een deel van MTVP mogelijk via S3 zou kunnen (wat zeker minder duurzaam is) en heeft gevraagd aan de NZA om daar naar te kijken. Hoewel we echt teleurgesteld zijn over de houding van de minister en van mening zijn dat juridische stappen in de nabije toekomst zeker niet uitgesloten zijn, is er nu voor gekozen om met de minister én aan de IZA-tafels in gesprek te blijven. In die gesprekken blijft de LHV aandringen op het nakomen van de gemaakte afspraken. Hierover is het laatste woord zeker nog niet gezegd, we houden jullie op de hoogte. 

Communicatie met onze leden

Als jullie ambassadeurs gaan we de komende tijd goed kijken hoe we landelijke ontwikkelingen het beste met jullie, onze leden, kunnen blijven delen, maar (nog belangrijker): hoe we ook op een goede manier jullie meningen kunnen ophalen. We kijken daarbij hoe andere afdelingen dit aanpakken, en welke “best practices” goed bruikbaar zijn in onze situatie. Ook hierover horen jullie binnenkort meer. 

Als jullie vragen hebben, of graag met ons van gedachten wilt wisselen, neem dan vooral contact met ons op. Dat gaat het makkelijkst door een bericht naar het mailadres van onze afdeling (gelreijssel@lhv.nl) te sturen.

Hartelijke groet van jullie ambassadeurs,

Maaike Bloemendal
Manuel Gerritzen
Ingrid Roessingh
Cor Roubos
Joost Siegelaar
Gijs Smit

Nieuws

Op 22 mei vindt in de Tweede Kamer het commissiedebat eerstelijnszorg plaats met beide ministers van VWS. Voor dit overleg

Patiënten, artsen en apothekers worden regelmatig geconfronteerd met niet-leverbare medicatie. Dit is een zeer zorgelijke ontwikkeling. In de eerste plaats

Praktijkdashboard Patiëntenteller: 150Aanschaf van de week: een praktijkfietsOverwinning van de week: 50! nieuwe patiënten Waarom heb je eigenlijk geen bestaande