Spring naar content
Afdeling De Gelderse Rivieren

Bericht van OTH Menzis over Inkoopbeleid 2025

Op 22 april hebben we als overlegteam Hechte Huisartsenzorg een stevig maar constructief overleg gehad met de Menzis delegatie over het zorginkoopbeleid 2025 van Menzis en de huisartsenzorg voor bewoners van kleinschalige woonvormen met WLZ-indicatie zonder behandeling.

Zorginkoopbeleid 2025

Voorafgaand aan het overleg hebben we Menzis nog eens aangegeven wat wij vinden van het gepubliceerde inkoopbeleid 2025 en dat hierover grote onrust is ontstaan. In het overleg gaf Menzis aan, hiervan kennis te hebben genomen, net als van diverse reacties uit het veld.
In het overleg zijn we gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat onrust over het zorginkoopbeleid is ontstaan doordat de concrete uitwerking op dit moment nog ontbreekt. De afspraak is nu om zo snel mogelijk deze concretisering te gaan maken en te delen met de achterban.

Ons herhaalde pleidooi om de POH-module te handhaven, honoreert Menzis niet. Menzis sprak uit dat het doel is om de POH te financieren vanuit S1 en dat dit volgens hen budget neutraal kan. Menzis zal op korte termijn de onderbouwing daarvan met ons delen. De geluiden vanuit de praktijk stemmen hier niet mee overeen, dus wij zullen hier kritisch naar kijken.

Over de veranderde inkoop van de module kwetsbare ouderen is afgesproken dat hierover snel, voor de zomer, meer duidelijkheid moet komen voor zowel de RHO’s als de praktijken die hier nu gebruik van maken. Menzis heeft (opnieuw) aangegeven, dat er geen sprake is van bezuiniging, maar eerder van een verwachte groei van de benodigde capaciteit en uitgaven aan kwetsbare ouderen. Dit alleen al vanwege de groei van de populatie.
Op korte termijn zal een werkgroep van deskundigen uit onze achterban bij elkaar komen om met Menzis tot nadere uitwerking te komen van zowel inclusiecriteria als verdere invulling van deze module, zonder al te veel administratieve rompslomp. Dan kan Menzis daar ook een passende tariefberekening aan hangen. En kan er gekeken worden naar de effecten op praktijkniveau.

Op ons verzoek hebben we ook enige toelichting ontvangen over de concrete invulling van de nieuwe prestatie “continuïteit huisartsenzorg”. De bedoeling is dat dit een maatwerkprestatie wordt, die breed ingezet kan worden als de regionale situatie dat vereist. Menzis ziet de urgentie van het investeren in continuïteit van huisartsenpraktijken. Het wordt geen limitatieve lijst in ieder geval, al zijn er al wel ideeën bij Menzis wat hieronder kan vallen. Ook het ondersteunen van een praktijkstart in plaatsen met huisartsentekort zou hierin passen.

Inkoop huisartsenzorg bij WLZ-indicaties

We hebben ook uitgebreid en open met Menzis gesproken over het verlenen van huisartsenzorg aan bewoners van kleinschalige woonvormen en dergelijke met WLZ-indicaties, maar zonder behandeling.
Menzis is hierbij van mening dat deze patiënten/verzekerden altijd ingeschreven moeten kunnen worden in de huisartspraktijk en dus recht op huisartsenzorg overdag en in de ANW hebben, maar erkent dat de randvoorwaarden om deze zorg te leveren contractueel moeten worden geborgd tussen de aanbieders HA, SO en Arts VG en de woonzorginstelling.

Menzis geeft in het inkoopbeleid ook al aan, dat ze de kwetsbare ouderen uit deze categorie als onderdeel ziet van de toekomstige module ouderenzorg.
Beide partijen zijn het erover eens, dat deze woonvormen dienen te voldoen aan de randvoorwaarden zoals in de modelcontracten van LHV/InEen zijn opgenomen. Menzis zegde ook toe, hier bij de contractering van deze instellingen door het Zorgkantoor beter op te letten en deze contracten intensiever te gaan handhaven.  Ook zal in de contacten met de gemeenten meegenomen worden, dat voor toekenning van vergunningen etc. eerst de zorg goed geregeld moet zijn.

Menzis bood ook aan, dat problemen met bestaande en nieuwe woonvormen bij hen gemeld kunnen worden, zodat zij dan naar oplossingen kunnen zoeken. Wat ons betreft is de voorkeur om dit gebundeld aan te leveren, via de RHO.

Vervolg

Concreet verandert er dus nu niets aan het inkoopbeleid, maar verwachten we dat over de invulling van de inkoop van zorg voor met name kwetsbare ouderen op redelijk korte termijn meer helderheid komt.

We houden jullie op de hoogte!

Het overlegteam Hechte Huisartsenzorg-Menzis
Timo van der Wösten
Trudy Oldenhuis
Liane Ermstrang
Guus Bruins
Jorg Arends

Nieuws

Tussenstand in de 0-praktijk Patiëntenteller: 99Aanschaf van de week: Een koffiezetapparaat (wat een genot…)Overwinning van de week: Een digitaal inschrijfformulier

Zo’n 30 AIOS en jonge huisartsen verzamelden zich 23 april jl. bij de Social Impact Factory in Utrecht voor de

Heb je een concreet idee dat huisartsen in onze afdeling vooruit kan helpen? Doe mee aan deze projectwedstrijd! De afdeling