Spring naar content
Afdeling De Gelderse Rivieren

Toelichting ambassadeurs op Zorginkoopbeleid 2025 Menzis

Beste collega’s,

Menzis heeft haar zorginkoopbeleid 2025 gepubliceerd en dat bevat een aantal substantiële wijzigingen. Van velen van jullie hoorden wij al bezorgde reacties. In dit bericht willen we jullie graag informeren over de voorgenomen wijzigingen, onze reactie daarop en het verdere proces. Als ambassadeursteam zijn we erg geholpen met jullie reacties op het onderstaande.

Wijzigingen zorginkoopbeleid huisartsenzorg 2025 

  • Er komt een prestatie toeslag huisartsenzorg gericht op de continuïteit van huisartsenzorg, waarbij de individuele huisartsenpraktijk tijdelijk extra financiële ruimte kan krijgen. Deze aanvraag verloopt via de regionale huisartsenorganisatie.
  • De module POH vervalt, werkzaamheden die de POH verricht buiten de keten, kunnen als verrichtingen gedeclareerd worden.
  • De module Ouderenzorg wordt voortaan via de regionale huisartsenorganisatie gedeclareerd. Er komt een integraal tarief per geïncludeerde kwetsbare oudere. En per 2026 mag er voor geïncludeerde kwetsbare ouderen geen ketenzorg meer gedeclareerd worden.

Als ambassadeursteam zijn we blij met de inzet op het gebied van continuïteit, maar de invulling van deze prestatie en de voorwaarden zijn nog te onduidelijk om goed te kunnen beoordelen wat de meerwaarde gaat zijn. 

Het vervallen van de module POH wordt door Menzis onderbouwd met oneigenlijke argumenten.  Deze module wordt in praktijken heel verschillend gebruikt, soms voor patiëntenzorg, maar juist ook voor niet declarabele werkzaamheden als bijvoorbeeld overleg, accreditatie of uitwerking van protocollen.  

Het regionaal inkopen van de module Ouderenzorg kan onze regionale huisartsenorganisaties de ruimte geven om namens ons te bouwen aan een dekkend geriatrisch netwerk. Maar het heeft voor ons geen meerwaarde om de hele financiering via de regio-organisatie te laten lopen. Wij vinden dat Menzis de zorg daar moet inkopen, waar het geleverd wordt. Onze regionale huisartsenorganisaties mogen geen zorgkantoor worden.  

Het is onduidelijk wat deze wijziging gaat betekenen voor met name praktijken met een sterk vergrijsde populatie. Deze praktijken hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in ouderenzorg en zijn hierbij verplichtingen aangegaan aan hun personeel. Dit heeft zich uitbetaald in een goede eerstelijns ouderenzorg. Voorop staat dat deze kwaliteit niet verloren mag gaan. Het is goed dat er bij de verzekeraar oog is voor het feit dat kwetsbaarheid ook op veel jongere leeftijd al voor kan komen, dit vraagt aandacht in de verdere uitwerking. 

Met het uitkeren van een bedrag op basis van het aantal geïncludeerde kwetsbare ouderen in plaats van op basis van het leeftijdscriterium dreigt een forse administratielast te ontstaan, zowel voor de huisarts als voor de regio-organisatie.  Wij weten mede daarom niet of de gewenste ingang per 2025 haalbaar is.   

Namens de huisartsen en huisartsenorganisaties en GEZ’en spreekt het overlegteam huisartsen met Menzis. Vanuit onze afdeling is sinds kort Timo van der Wösten, huisarts in Ommeren, als voorzitter actief in dit overlegteam. Wij hebben dit overlegteam steeds gevoed met dit commentaar en ook eerdere vragen en opmerkingen vanuit de leden. Wij kregen van hen bijgaand bericht over de voortgang van die gesprekken en delen dat hieronder graag met jullie.   

Graag ontvangen we jullie reacties op dit bericht, dat helpt ons om de juiste koers te bepalen. We zijn met name geholpen met concrete cijfers over de kosten en productie van de POH  in jouw praktijk. Vooral ook tijd die besteed wordt aan niet declarabele zaken als bijvoorbeeld overleg. Deze mogen jullie mailen aan: degelderserivieren@lhv.nl

Een vriendelijke groet en waar van toepassing fijne vakantie gewenst.

Linda Schoots-Verkleij
Isabel van Hövell-Ullmann
Hanneke van der Veer-Janssen
Martijn Sonnenberg

Nieuws

Tussenstand in de 0-praktijk Patiëntenteller: 99Aanschaf van de week: Een koffiezetapparaat (wat een genot…)Overwinning van de week: Een digitaal inschrijfformulier

Zo’n 30 AIOS en jonge huisartsen verzamelden zich 23 april jl. bij de Social Impact Factory in Utrecht voor de

Heb je een concreet idee dat huisartsen in onze afdeling vooruit kan helpen? Doe mee aan deze projectwedstrijd! De afdeling